Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Babiću i suosumnjičenicima određen istražni zatvor

Županijski sud u Zagrebu / Foto: mpu.gov.hr

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je prihvatio prijedlog Uskoka i odredio istražni zatvor kutinskom gradonačelniku Zlatku Babiću i trojici njegovih suosumnjičenika za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem u aferi Eko Moslavina.

Istražni zatvor za Babića, donedavnog predsjednika kutinskog Gradskog vijeća Davora Kljakića te nezavisnih vijećnika Dražena Kindermana i Darka Kouseka određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je odbijen prijedlog Uskoka da se kutinskom gradonačelniku i i suosumnjičenicima istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Uskok u odnosu na Babića treba ispitati pet svjedoka pa se očekuje da će kutinski gradonačelnik brzo izaći na slobodu. Kako nije pritvoren zbog ponavljanja nedjela, Babić za izlazak iz istražnog zatvora neće morati podnositi ostavku što je bio slučaj s nekim drugim neposredno izabranim političarima.

S obzirom da odluka suca istrage nije pravomoćna, Babićeva obrana je najavila žalbu na dio odluke koja se odnosi na određivanje istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke. Uskok je također najavio žalbu na dio odluke koji se odnosi na neodređivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

O žalbama tužiteljstva i obrane odlučivat će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Uskok: Babić u zamjenu za glasove nudio poslove i povećanje plaće 

Uskok i policija sumnjiči Babića da je od studenog 2019. do travnja 2020. u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova za donošenje proračunu za prošlu godinu, odnosno izmjena i dopuna tog proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u tvrtki Eko Moslavina, koja je u većinskom vlasništvu grada.

Gradonačelnik je uz to s okrivljenim oporbenim vijećnikom Kolsekom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tvrtki u kojoj je zaposlen.

Nakon što su na to pristali i glasovali, Babić je koristeći svoj položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika kutinskog HDZ-a zatražio od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Kutine te ujedno i predsjednika kutinskog HSLS-a, koji je s HDZ-om držao većinu, da kod direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtila osigura zapošljavanje Kindermanova sina kao i i povećanje plaće za Koloseka, izvijestili su Uskok i policija ne otkrivajući identitete okrivljenika.

Ističu i da je Kljakića udovoljio Babićevu zahtjevu te je od Cvrtile kao direktorice Eko Moslavine i članice HSLS-a, koristeći svoj autoritet, naložio zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće zaposleniku Eko Moslavine Koloseku.

Babića Uskok i policija terete i da je od veljače 2020. do 30. travnja, koristeći službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a od Kljakića zatražio da kod Cvrtile osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama Eko Moslavine za zapošljavanje, što je Kljakić i učinio.

Kljakića terete također da je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, korištenjem službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika ogranka HSLS-a, nalagao Cvrtili da osigura nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većom plaćom, iako nisu ispunjavali uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana.

Iskaz Uskoku dala i zviždačica Adrijana Cvrtila 

Babić i njegovi suosumnjičenici prenoćili su u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u zagrebačkom sjedištu Uskoka gdje su dovedeni u srijedu kasno poslijepodne iz Kutine.

Prije njih iskaz u Uskoku je kao svjedokinja dala i zviždačica Adrijana Cvrtila nakon čijih je optužbi pokrenut postupak protiv Babića i ostalih.

Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina jesenas u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Cvrtila danas nije bila dostupna za komentar uhićenja.

Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. “povlači kroz blato” te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.

Više vijesti

Kutina

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini održan je tradicionalni Uskrsni sajam. Koordinacija Kutina grad prijatelj djece zajedno s Dječjim gradskim vijećem ovu manifestaciju...

EMISIJE

U srijedu, 27. ožujka u programu RSM-a, u emisiji Srijedište, gostovao je gradonačelnik Grada Kutine, Zlatko Babić. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h...

Lekenik

U prostoru Općine Lekenik u utorak, 26. ožujka 2024. godine, održan je radni sastanak s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave: državnim tajnikom Jurom Martinovićem,...

Kutina

Grad Kutina je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) dobio 1.047.359,71 eura bespovratnih redstava za projekt „Energetska obnova zgrade POU Kutina”. Ugovor su...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.