Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

U Kutini održan 18. Festival dječjeg folklora Hrvatske

U Pučkom otvorenom učilištu Kutina, 13. studenog. 2021. godine održan je 18. Festival dječjeg foklora Hrvatske na kojem su svoje znanje i plesne vještine prezentirali KUD-ovi iz Hrvatske, ali i gosti iz susjedne Slovenije. Predstavili su se slijedeći KUD-ovi:

  • SKUD Ivan Goran Kovačić, Zagreb
  • KUD Ivančice, Kutina
  • KC Gatalinka, Vinkovci
  • KUD Branimir 888 Muć, Muć
  • KUD Preporod, Dugo Selo
  • KUD Moslavina, Kutina
  • KUD Šumari, Vinkovci
  • KUD Študent, Maribor, Slovenija.

Iako je bilo 8 skupina, a neki su izvodili i po dvije koreografije i to: Ivančice, Moslavina i Sudent, gužve i susretaja nije bilo, jer je festival osim snimanja za arhivu, održan bez gledatelja, bez natjecateljskog dijela, a sve uz stroge epidemiološke mjere.

Bez obzira na način na koji su se skupine predstavile, moramo priznati da je kvaliteta izvedbi bila na zavidnom nivou. Jer pripreme za Dječji festival u Kutini imaju izuzetno značenje i svi sa radošću i respektom dolaze u Kutinu. Naime, u prošlim vremenima morali su proći stroge selekcije od gradskih do županijskih, te ponajbolji bi došli i na završno festivalsko predstavljanje i druženje.

Na sceni su se prezentirali od sasvim malih vrtićanskih polaznika, koji su izvodili najjednostavnije elemente kružnica, šetanih otvorenih kola, parova, do nešto starijih izvođača viših razreda osnovnih škola, te izvođenja elemenata odraslih.

Bile su prezentirane dječje igre, uz brojne rekvizite: razne štapove, obredne križeve,  košare, opletene boce, lavore, bršljan, cijepce…a mogli smo vidjeti koreografije bez glazbene pratnje, kao i  čuti zvuke tamburica, tambura samica, violina, harmonika, cimbula-usnih harmonika.

Prezentacija na sceni bila je vrlo dopadljiva, uigrana, s brojnim koreografskim elementima, glasnim pjevanjem i sviranjem.

U uvijetima koji nikako ne odgovaruju radu sa djecom, sviranju, plesanju i pjevanju, organizator tj. KUD Ivančice iz Kutine mora biti izuzetno zadovoljan viđenim, jer pripreme za ovaj festival bile su vrlo skromne i do zanjeg časa nije se znalo da li će se uopće održaati.

I zato hvala svima izvođačima, njihovim voditeljima, roditeljima, koji su smogli snage i hrabrosti u ovim drugačijim vremenima da dođu i predstave svoju tradicijsku baštinu.

Etnologinja, Slavica Moslavac, prof.

Još vijesti

Kutina

U organizaciji Moslavina d.o.o. za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju iz Kutine i u nazočnosti generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, ravnateljice Uprave vodnog...

Kutina

U Kutini su u subotu, 23. rujna 2023. godine, uručeni ključevi 10 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovima obitelji umrlog...

KULTURA

Pobjednik književnog natječaja ”Korzo slova” Društva hrvatskih književnika u 2023. godini je sisački autor Branko Tompić sa zbirkom poezije na kajkavskom dijalektu ”Peme jemput”,...

KULTURA

U organizaciji Vimal Akademije, u Moslavačkoj Slatini je 18. rujna održan koncert flautistice Ivane Vukojević i klaviristice Zrinke Ivančić Cikojević. Na programu su se...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.