Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

REZULTATI ANKETE Više od polovice građana pije “žesticu”; najpopularniji likeri i rakija

Više od polovice hrvatskih građana konzumira jaka alkoholna pića, pri čemu su najpopularniji likeri i rakija, izvijestio je u petak magazin Ja trgovac, koji je zajedno s agencijom Hendal tijekom listopada proveo anketu na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 16 godina.

Rezultati su pokazali da 56 posto anketiranih pije jaka alkoholna pića, a preostalih 44 posto kaže da ih ne konzumira.

Kada je riječ o učestalosti konzumacije, pokazalo se da je najviše onih koji jaka alkoholna pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno (30 posto) i nekoliko puta godišnje (29 posto).

Na tjednoj bazi “žesticu” pije 24 posto ispitanika, nekoliko puta tjedno njih 16 posto, a najmanje je svakodnevnih pilaca – nešto više od dva posto.

Najpopularnija vrsta jakih alkoholnih pića su likeri koje najčešće pije 35 posto hrvatskih građana, dok je na drugom mjestu rakija s 23 posto.

Slijede džin s 15 posto, viski s 11 posto, votka s 10 posto, dok su rum i tekila zabilježili udjele od dva, odnosno jedan posto. Preostalim vrstama jakih alkoholnih pića pripalo je nešto ma je od tri posto udjela.

Na pitanje piju li češće “čista” jaka alkoholna pića ili ih radije miješaju sa sokom ili drugim pićima, 63 posto ispitanika je prednost dalo samostalnoj varijanti, dok 37 posto konzumenata preferira mikseve.

Istraživanje je pokazalo i da najveći broj hrvatskih građana, njih 53 posto, “žesticu” pije kod kuće, dok izvan kuće (kafić, restoran) najčešće pije njih 29 posto.

Da jaka alkoholna pića podjednako konzumiraju i kod kuće i izvan nje navelo je pak 18 posto sudionika ankete.

Još vijesti

Iz policijske bilježnice

Jučer, 20. siječnja, desetak minuta prije ponoći u ulici Kralja Petra Krešimira IV u Kutini zaustavljeno je osobno vozilo kutinskih registracija kojim je pod...

Iz policijske bilježnice

Noćas, 21. siječnja, oko 1 sat, u Vukovarskoj ulici u Glini dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Do nesreće je došlo kada je...

OBNOVA

Katolička crkva najveći je dobitnik novca iz Fonda solidarnosti EU-a, od ugovorenih 150 projekata teških 3,5 milijardi kuna kroz mjere zaštite kulturne baštine preko...

Iz policijske bilježnice

Dvojica alkoholiziranih vozača udarili su automobilima jedan u drugoga u ponedjeljak navečer u Sisku, a protiv obojice slijede prekršajni nalozi zbog kršenja Zakona o sigurnosti...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.