Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

NATURA SMŽ Traju radovi na vanjskom uređenju edukacijsko – prezentacijskog centra u Petrinji

Projektom “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ” koji provodi Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu sa Regionalnim koordinatorom SMŽ i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ, planirana je uspostava rada edukacijsko-prezentacijskog centra u Petrinji. U tijeku su vanjski završni radovi uređenja objekta.

Troškove projekta s 85% sredstava pokriva Europska unija i to u iznosu od gotovo 15 milijuna kn, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn. Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna.

Radovi na vanjskoj rasvjeti i pripremi za popločavanje staza su ovih dana u tijeku. Voditeljica projekta i djelatnica Sisačko-moslavačke županije Marija Ljubešić Radočaj navodi da paralelno sa završnim radovima na vanjskom uređenju traje i multimedijalno opremanje centra u vrijednosti 4 milijuna kuna.

“Očekuje se da će otvorenjem centra, SMŽ brojiti porast broja posjeta podržanim mjestima i atrakcijama kulturne i prirodne baštine”, rekla je Ljubešić Radočaj.

Stručna suradnica za provedbu projekta u Regionalnom koordinatoru SMŽ je Nikolina Radić. Prema njezinim riječima može se očekivati da će ovom dinamikom projekt biti završen do svibnja iduće godine.

Projekt je uz centar uključivao i izgradnju tri vidikovca i četiri informacijske točke. Vidikovac u Odranskom polju je na temu ptica močvarnica, dok je vidikovac u Sunjskom polju posvećen pticama grabljivicama, a onaj u Zrinskoj Gori posvećen je temi vuka. Postavljene su i informacijske točke KOTAR – STARI GAJ, zatim ona na Brdu Djed, i u Moslavačkoj i Zrinskoj gori. Uz sve izgrađene objekte i točke postavit će se i pametne klupe te stalci za bicikle.

Potres u prosincu 2020. godine, dodatno je otežao provedbu radova, no zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se obvezao sufinancirati troškove dodatnih radova u iznosu od 240.421,93 kn projekt NATURA SMŽ je nastavljen.

Izgled buduće unutrašnjosti centra možete vidjeti na poveznici.

Više vijesti

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

PROMO

Hotel Panonija Sisak zapošljava kuhare, konobare i recepcionere. Za više informacija i prijavu kontaktirajte 091 602 13 97 ili putem e-maila financije@hotel-panonija.hr

OBNOVA

Sisačko-moslavačka županija u posljednjih nekoliko godina pretvorila se u veliko gradilište. Tako je u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine, u Sisku u Ulici Miroslava...

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.