Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

NATURA SMŽ Traju radovi na vanjskom uređenju edukacijsko – prezentacijskog centra u Petrinji

Projektom “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ” koji provodi Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu sa Regionalnim koordinatorom SMŽ i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ, planirana je uspostava rada edukacijsko-prezentacijskog centra u Petrinji. U tijeku su vanjski završni radovi uređenja objekta.

Troškove projekta s 85% sredstava pokriva Europska unija i to u iznosu od gotovo 15 milijuna kn, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn. Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna.

Radovi na vanjskoj rasvjeti i pripremi za popločavanje staza su ovih dana u tijeku. Voditeljica projekta i djelatnica Sisačko-moslavačke županije Marija Ljubešić Radočaj navodi da paralelno sa završnim radovima na vanjskom uređenju traje i multimedijalno opremanje centra u vrijednosti 4 milijuna kuna.

“Očekuje se da će otvorenjem centra, SMŽ brojiti porast broja posjeta podržanim mjestima i atrakcijama kulturne i prirodne baštine”, rekla je Ljubešić Radočaj.

Stručna suradnica za provedbu projekta u Regionalnom koordinatoru SMŽ je Nikolina Radić. Prema njezinim riječima može se očekivati da će ovom dinamikom projekt biti završen do svibnja iduće godine.

Projekt je uz centar uključivao i izgradnju tri vidikovca i četiri informacijske točke. Vidikovac u Odranskom polju je na temu ptica močvarnica, dok je vidikovac u Sunjskom polju posvećen pticama grabljivicama, a onaj u Zrinskoj Gori posvećen je temi vuka. Postavljene su i informacijske točke KOTAR – STARI GAJ, zatim ona na Brdu Djed, i u Moslavačkoj i Zrinskoj gori. Uz sve izgrađene objekte i točke postavit će se i pametne klupe te stalci za bicikle.

Potres u prosincu 2020. godine, dodatno je otežao provedbu radova, no zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se obvezao sufinancirati troškove dodatnih radova u iznosu od 240.421,93 kn projekt NATURA SMŽ je nastavljen.

Izgled buduće unutrašnjosti centra možete vidjeti na poveznici.

Još vijesti

SMŽ

780.000 kuna za razvoj turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji odobreno je Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije na natječaju Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava iz Fonda...

SMŽ

Zamjenik župana Mihael Jurić je u srijedu, 10. kolovoza 2022. godine, kod spomen-obilježja „Slomljeni pejzaž“ na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, zajedno s članovima...

SMŽ

Nakon ljetnog upisnog roka, 20. kolovoza, počinju prijave za jesenski upisnik rok. Budućim srednjoškolcima preostala su još 302 slobodna mjesta u srednjim školama naše...

VIJESTI

Zahvaljujući financijskim potporama iz Proračuna Grada Petrinje te donaciji iz ureda župana Sisačko-moslavačke županije aktivnosti na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici nisu prestale niti nakon...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.