Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SVIJET GLAZBE

Nakon 40 godina ABBA se vratila s novim albumom “Voyage”

Švedska pop senzacija, grupa ABBA u petak je objavila novi album “Voyage”, gotovo 40 godina nakon što su se njezini članovi razišli, a digitalni koncert održat će se u svibnju u Londonu.

Agnetha, Bjorn, Benny i Anni-Frid, što čini akronim ABBA, još od razlaza 1982. ili godinu dana od njihova zadnjeg albuma “The Visitors”, nisu objavili nijednu novu pjesmu.

“Voyage” je objavljen na internetskim stranicama grupe u četvrtak u ponoć u raznim vremenskim zonama, na radost dugogodišnjih obožavatelja iz cijelog svijeta.

Nakon višegodišnjeg nagađanja i nekoliko neuspjelih nagovještaja, grupa je u rujnu konačno najavila ponovno okupljanje i novi album te objavila singlove “I still have faith in you” i “Don’t shut me down”.

No uz album “Voyage” s 10 pjesama grupa će predstaviti i digitalne avatare, nazvane “ABBAtars”, na koncertu u Londonu u svibnju.

“ABBAtari” su stvoreni tehnologijom snimanja pokreta, sličnom onoj koja se koristila za stvaranje Golluma u seriji filmova “Gospodar prstenova” i prikazat će članove benda onako kako su izgledali 1979. godine.

Hologrami su proizvod višegodišnjeg projekta, osmišljenog u partnerstvu s tvrtkom za specijalne efekte tvorca “Ratova zvijezda” Georgea Lucasa.

Više puta odgađani zbog tehničkih poteškoća, a zatim i zbog pandemije covida-19, konačno će biti predstavljeni u svibnju. Grupa je najprije osmislila ideju o avatarima, a zatim je uslijedio rad na glazbi.

Godine 2018. grupa je potvrdila nagađanja o povratku, no informacije o glazbi zadržane su u tajnosti.

“Najprije smo imali samo dvije pjesme, a onda smo rekli: ‘Pa možda bismo ih trebali napraviti još nekoliko’, što kažete na to, cure, a one su odgovorile potvrdno”, ispripovijedao je Benny Andersson (74) nakon što je album najavljen. “A potom sam ih upitao zašto ne bismo napravili cijeli album”, dodao je.

On i Bjorn Ulvaeus (76) posljednjih tjedana promoviraju album, a svoje kolegice i bivše supruge, 71-godišnju Agnethu Faltskog i Anni-Frid Lyngstad (75) odlučili su poštedjeti poslova promocije albuma.

Još vijesti

SVIJET GLAZBE

Jučer u 13 sati publika je mogla čuti novi singl i spot Damira Kedže, “Kad ljubav”. Ovu emotivnu baladu autorski potpisuje jedan od najpopularnijih regionalnih kantautora, Sergej...

SVIJET GLAZBE

Otvorene su prijave za 29. izdanje Porina, kojima glazbena struka tradicionalno nagrađuje izvrsnost unutar domaćeg glazbenog stvaralaštva. Prijave izdanja za ukupno 39 kategorija trajat...

SVIJET GLAZBE

Iako je obrada pjesme “Od Prevlake do Dunava” grupe Mejaši objavljena na njihovom prvom EP-ju 2013. godine, tek je sada stigao videospot za nju. I to...

SVIJET GLAZBE

Na oduševljenje svoje mnogobrojne publike jedna od naših najboljih vokalistica objavila je novu pjesmu. Godinu dana nakon ultimativnog hita “Puna memorija”, s kojim se ustoličila i kao sjajna...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.