Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

MAGDALENA KOMES Nema kompromisa, nema dijeljenja podobnima, nema krađe, nema kupovine političkih ruku

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes se putem Facebook-a podužom emotivnom objavom obratila svojim sugrađanima.

“Drage Petrinjke i Petrinjci,

Bliži nam se mjesec u kojem je počela naša kalvarija. Mjesec je to inače ispunjen obiteljskim okupljanjima i iščekivanjima te obilježavanjima blagdana, ali i novog početka s Novom godinom, a za nas nažalost i teško sjećanje na katastrofu, žrtvu u našoj imovini, pa i jedan izgubljeni život i jednog stradalog volontera.

Suosjećamo i s ostatkom Banovine, našim susjedima, nismo sami u problemima, i drugi su ih osjetili, ali što je važnije jako puno je onih koji su došli pomoći suosjećajući sa svima nama i tragedijom koja nas je pogodila.

Sredinom prosinca bit će šest mjeseci od mog preuzimanja odgovornosti za našu Petrinju. Kako nikome od nas nije bilo lako, nije niti meni na položaju odgovornosti. Minusi, dugovi, nesređena dokumentacija, odnosi, zapostavljeno sve, i to uvelike od prije potresa. U šest mjeseci stvari dovodimo u red. Uskoro će biti završena revizija koja se radi s dokumentacijom koju nisu izuzele kriminalistička policija i državno odvjetništvo, o tomu neću dalje. S kreditorima i vjerovnicima smo morali pregovarati na ljeto da ne završimo u blokadi, gradimo novi objekt vrtića, novi cestovni spoj, dovršavamo dvoranu, otvaramo Centar novog života…

Sjetit ću vas predizborne kampanje, prije šest mjeseci se nisu uklanjali niti opasni objekti pa ni općenito oni s crvenom oznakom, temeljito smo to preokrenuli. Isplate svih davanja prema građanima, poput stipendija su kasnila, o dogradnji vrtića nije nitko niti pričao jer je to bio samo san nekolicine nas koji želimo vidjeti Petrinju boljom, s boljom budućnosti.

Ponovit ću, od mog preuzimanja odgovornosti za Petrinju, svima je jasno pravilo, nema malverzacija, a “ratni je zločin” krasti od ovakve Petrinje, mito i korupcija nisu poželjni, nikada nećemo oprostiti nikome tko se usudi to učiniti pod mojom odgovornosti, što znači da će onaj komu to uopće dođe u misli i djelo sve to vratiti. Za ono prije, moramo čekati pravosuđe. Molim ih, da ne zabušavaju s tim predmetima, u čitavoj Hrvatskoj je poljuljano povjerenje u pravosuđe i istražna tijela, mislim da ovdje mogu to povjerenje vratiti, prije svega temeljitim poslom, ali i brzinom.

Što se nas u gradskoj upravi tiče, u kapacitetima koje imamo, radimo i popravljamo stvari koje su nemarno zapostavljane godinama i desetljećima, loše rađene i kriminalno uništavane. Do kraja godine imamo dograđeni vrtić, dvoranu, a ovih dana i Centar novog života otvoren u punom kapacitetu. Mađarski donatori ovaj tjedan dolaze napokon s projektom nove osnovne škole, to su sve dobre vijesti. Vjerujem da do kraja godine imamo i gotovu reviziju, koja je bila veliki i opsežni posao, a brojimo sitne dane i do uspostave potpune transparencije poslovanja i rada novim sustavom, gdje će svakome biti dostupna svaka informacija o radu i financijama Gradske uprave. U nekim segmentima odlučila sam ići i dalje i više od predizbornih poruka, ponegdje idemo sporije nego smo računali. Međutim, ipak smo se nadali da će nas dočekati barem malo više reda.

Velika je šteta što smo izgubili prvih šest mjeseci od potresa s ozbiljnim uklanjanjem opasnih objekata, pa tek sad dolazimo do trenutka kada se po gradu može kretati. Dugovanja su nam onemogućila da pomognemo više, ostavljeni su projekti za koje uopće nije bilo sredstava, a trebali su desetci milijuna kuna, poput Centra novog života, za koji je trebalo osigurati “samo” 30 milijuna kuna kako bi se radna mjesta sačuvala, a poduzetnici nastavili poslovanje. Poduzetničke zone u Petrinji ostavljene su u korovu, zarobljene zakupcima koji su uzeli zemlju i čekali, i to rješavamo. Gdje god krenemo, koji god predmet otvorimo, loše je, i žao mi je jer mjesece smo gubili na popravljanju nepopravljivog, pa opet, i u ovih šest mjeseci napravljeno je više nego u prethodnom mandatu onog nesretnika.

Sredit ćemo i Trg hrvatskih branitelja do kraja godine, pripremamo ga za prebacivanje šatora, kao prostor za društvena događanja i tržnicu, gdje opet nailazimo na prepreku, jer za isto trebaju stručnjaci za montiranje, koji su angažirani na drugim projektima, ali molimo da nas ubace što hitnije u svoj raspored, zbog okolnosti u kojima se Petrinja nalazi…

Danas vidim pozive za uređenjem pješačke staze do sajmišta, problem kao i drugi star godinama, a i za njega gotov troškovnik, uskoro kreću i radovi.

Kako smo na Gradskom vijeću prihvatili promjene naših prostornih i urbanističkog plana, s opsežnijim idejama također izlazimo uskoro u javnost. Samo da nam je više radnih sati u danu, za tim žalim najviše.

U iscijeđenom proračunu, mogu reći i opljačkanom, nije bilo prostora, ni plana, da odmah krenemo sa stipendijama za novu akademsku godinu, nastavit ćemo s njima, ali molim dušobrižnike da pokažu barem minimum korektnosti kad prozivaju za ono gdje smo se našli. Znate, prozivao me dio oporbe, i za to, kao i za vrtiće i gradski sport, sve stvari koje smo riješili, pa i riješili dugogodišnje probleme. Šteta da mi se nisu pridružili godinama prije kada sam upozoravala na probleme, nego sad glume brigu, kada se probleme rješava.

Za obnovu, radimo ono što nam je u ingerenciji, a radi se i od strane države i donatora. Morate svi znati, kako se s ozbiljnijim projektima krenulo tek u zadnjih pet mjeseci, a da Vlada i Županija moraju raditi ozbiljnu projektnu dokumentaciju i nalaziti izvođače u uvjetima kada je naša građevinska struka nažalost nikad manja u općoj brojnosti. Kompleksnost nije mala, svi moraju znati kako i dobro planirani projekti dolaze u probleme. Na prethodnoj funkciji pokrenula sam obnovu našeg Doma za starije i nemoćne osobe, trebao je biti prva javna dovršena zgrada, a onda na pola obnove ustanovljeno je kako se osim konstrukcijske obnove mora zamijeniti i kompletne instalacije, električne, vodo-odvodne, na što dolazi novi natječaj…

Čujem ovih dana prozivke kako se s hrvatske strane blokira izgradnja osnovne škole, pa da mađarski prijatelji čekaju s donacijom. Sve one koji takve dezinformacije šire molim da odmah prestanu. Zar neke ljude nije niti malo sram laži. Ne krivim one koji povjeruju izmišljotinama, krivim one kojima je “zabava” unošenje političkog nemira, a neistina doručak, ručak i večera. Takvima njihovim jezikom poručujem, nećete uspjeti! Napominjem, mađarski prijatelji su odredili 15. ožujak za početak gradnje, a mi kao Grad smo sve obavili sa svoje strane, donijeli smo izmjene GUP-a…

Imamo nezadovoljne koji su i u zadnjim mjesecima prosvjedovali, skupilo se njih šest na zatvaranju prometnice na ulazu u Petrinju, a najavljuju i nove prosvjede. Samo neka prosvjeduju, to im je pravo. Nezadovoljni smo svi, samo neki od nas rade na popravljaju onoga zbog čega smo nezadovoljni. Puno drame rade pojedini, bilo je riječi i o bojkotu Gradskog vijeća od oporbe pa su ipak sudjelovali na sjednici. Puno puta sam pozvala oporbu u Petrinji na suradnju, a ako misle opstruirati Grad umjesto suradnje, neka se pripreme i za izbore, položit ćemo račune nagodinu, koje rezultate imam, a oni neka pokažu također svoju aktivnost. Posebno ću drago dočekati izložiti popis svega za što me je tko od njih pitao ili prozvao pa da se vidi realnost.

Borim se u ovaj naš klonuli grad unositi optimizam, a uvesti punu odgovornost na svakoj razini, očekujem isto i od gradskih vijećnika pa i svakog od aktivnih Petrinjaca. Ako je netko županijski vijećnik ne daje mu to pravo da manipulira i politizacijom unosi nemir. To će vas na kraju koštati političke karijere, a neka budu sretni što nisam radi politike sklona tužiti, pa kad me napadaju i s lažima i klevetama. Neće tako što proći nikome, već se vidi, a vidjet će se tek na proljeće tko i kako radi. Napominjem svima, ne dopustite si biti dio lanca širenja laži, neistina, pa i defetizma. Čini se da je nekima cilj otjerati što više Petrinjaca iz naše Petrinje.

Na godišnjicu preuzimanja Gradske uprave napravit ćemo tek pravu inventuru. Vjerujem kako se prethodnik već sad srami i skriva od javnosti, šteta što mu se ne pridruže i brojni drugi. Odgovornost tražimo od svakoga, a dobijem vjerujte mi informaciju o tomu što tko javno piše, i pokušava unositi nemir među Petrinjce.

Samo ću vam svima još jednu poruku uputiti. Za mene Petrinja nije za prodaju, i ničiji osobni interesi neće proći dok sam na čelu odgovornosti za Grad. Nema kompromisa, nema dijeljenja podobnima, nema krađe, nema kupovine političkih ruku. Vi koji ste time nezadovoljni slobodno prosvjedujte, neće vam pomoći. Ta vremena su prošla, zauvijek što se mene tiče!”

Više vijesti

Petrinja

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje višestrukim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim šumama, Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“...

Petrinja

Grad Petrinja poziva građane da sudjeluju u natjecateljskom dijelu 16. petrinjske Kobasijade. Uzorci kobasica zaprimat će se od 02. do 05. travnja 2024. godine...

OBNOVA

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine, u Ulici Frana Kršinića u sisačkoj gradskoj četvrti Zeleni brijeg otvoreno je gradilište na kojemu će se graditi...

OBNOVA

Župan Ivan Celjak je u društvu proslavljenog tenisača Marina Čilića obišao zgradu Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, koja je pretrpjela oštećenja u potresu i na...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.