Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

[FOTO] Održan susret crkvenih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije

Susret pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je u subotu, 28. studenoga u Dvorani pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ katedralne župe u Sisku.

Na početku sve okupljene pozdravio je povjerenik za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimir Bulić, zatim i sisački biskup Vlado Košić koji je zahvalio svima na dolasku. On je i podsjetio kako je ova nova pastoralna godina u biskupiji posvećena Božjoj Riječi i kako je zamišljena kao vrijeme kroz koje bi trebali više čitati, razmišljati i hraniti se tom Riječju te osluškivati što nam to Duh govori i što trebamo vršiti. Biskup je progovorio i o sinodalnom hodu koji će trajati do 2023. godine te je pozvao članove zajednica, udruga i pokreta da se aktivno uključe u taj proces i zaokruže svoja razmišljanja i prijedloge o Crkvi, a koja će onda biti razmotrena na višim razinama.

U nastavku susreta predavanje o Božjoj Riječi okupljenima je održao doc. dr. sc. Anđelo Maly s KBF-a u Zagrebu. Na početku on je progorio o definiciji čovjeka kao bića riječi, istaknuvši kako su riječi način na koji mi postajemo ljudi, a komunikacija riječima je nešto o čemu ovisimo. Takva definicija riječi povezana je opet s Bogom, koji je isto tako Riječ. On je Riječ koja se izražava u svojoj potpunosti u trenutku stvaranja. Upravo na taj način, riječima, Bog komunicira i približava se nama ljudima i u konačnici želi nam postati toliko blizu, što u stvarnosti i čini, da ta riječ, koja je nekad bila daleka, postaje jedna od nas.

Predavač se osvrnuo i na pravilan način čitanja Biblije te upotrebu Svetog pisma na praktičnoj razini, a upoznao je okupljene i s modelima i načinima pristupa čitanja istoga: karizmatičkim, političkim, pučkim i pripovjedačkim. Savjetovao je okupljene da kada čitaju Sveto pismo, bilo to u svojim zajednicama i pokretima, obiteljima ili osobno, da se sužive s tekstom tako da on postane dio njih i oni dio njega. Kao što je Bog postao tijelom, njegova Riječ, tako da vaše i moje tijelo postane dio te povijesti riječi koju ćemo primijeniti u svom životu. Na taj način Biblija nam više neće biti daleka i skupljati prašinu već postati smisao i motiv života.

Na kraju poručio je kako čitanje Svetog pisma treba pratiti molitva tako da to postane razgovor između Boga i čovjeka. Kad čitate Sveto pismo ne čitajte ga kao knjigu već kao molitvu. Moliti s njime i molitvi uz Boga tako će Biblija postati Božja Riječ koja će prodirati u duh, dušu i srce.

Susret je zaključen misnim slavljem koje je predvodio povjerenik vlč. Bulić u zajedništvu s vlč. Anđelom Malyjem, kancelarom biskupije mr. Jankom Lulićem i preč. Milanom Begićem. (SV)

Još vijesti

Sisak

Lađarice Siska pobjednice su IX.Maratona lađa koji se u četvrtak, 11. kolovoza na dionici dugoj 10,5 kilometara, veslao od Metkovića do Opuzena, a u...

SMŽ

Župan Ivan Celjak, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i zamjenik župana Mihael Jurić su u četvrtak, 4. kolovoza 2022. godine, sudjelovali u odavanju počasti...

Sisak

Donošenje odluke koja omogućuje otvaranje novog područnog odjela Dječjeg vrtića Sisak Stari u Splitskoj ulici na Zelenom brijegu, bila je jedina točka dnevnog reda...

Politika

Sisački HDZ javnosti se obratio priopćenjem vezanim uz današnju elektroničku sjednicu Gradskog vijeća Grada Siska. Priopćenje prenosimo u cijelosti. “Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.