Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

EKSKLUZIVNO Koeficijenti se određuju prema osobama, prostori dodjeljuju pojedincima, a gradskim tvrtkama upravljaju nekompetentni direktori

Danas ekskluzivno objavljujemo zadnji dio kontroverzne ostavke predsjednika sisačkog Gradskog vijeća i čelnika Nove vizije Siska, Bojana Dadasovića.

Dadasović je prije otprilike mjesec dana vladajućoj većini u Gradskom vijeću Grada Siska uputio e-mail poruku u kojoj je najavio da sa sutrašnjim danom podnosi ostavku.

Na naš otvoreni upit, nakon što smo o tome dobili prve informacije dobro upućenih izvora, predsjednik Dadasović nije želio potvrditi najavljenu ostavku, odnosno dao je sljedeći odgovor:

Točno je da Nova vizija želi uvesti nove trendove i sustav upravljanja u Gradu Sisku. Trenutno u gradu Sisku postoje tri opcije: SDP, HDZ i Nova vizija. Manje je bitno hoće li Bojan Dadasović, koji svoju dužnost predsjednika Gradskog vijeća obavlja počasno, biti predsjednik Gradskog vijeća ili ne. Na tragu toga Nova vizija kao korektiv djeluje isključivo u interesu građana a što su naši građani imali priliku i vidjeti u dosadašnjem djelovanju vijećnika te mene kao predsjednika Gradskog vijeća.

– odgovorio je Dadasović

No, nakon ekskluzivne objave prvog dijela e-maila, u kojem potpuno jasno najavljuje svoju ostavku, Dadasović je u razgovoru za Sisak.info ipak potvrdio ostavku, koju tada ublaženo naziva stavljanjem mandata na raspolaganje.

U drugom dijelu ove kontroverzne ostavke, objavljenom prošlog tjedna, Dadasović je dodatno zaoštrio retoriku te potvrdio spekulacije da brojni nezadovoljni zaposlenici napuštaju sisačku gradsku upravu te naveo da unutar sustava vlada nerad vodećih ljudi, ali i dijela zaposlenika.

Medijski linč

Bojan Dadasović nas je nakon objave tog drugog dijela putem svog Facebook profila prozvao za medijski linč.

Nastavlja li se sutra medijski linč? Pitam se samo u koliko bi nastavaka izlazio da sam iznio stotinjak stvari koje me smetaju u gradu i odnosu države prema gradu?

– napisao je Dadasović
Foto: Facebook / Sisak.hr

Poslali smo upit predsjedniku sisačkog Gradskog vijeća:

“Na svom Facebook profilu ste napisali da se nad Vama provodi medijski linč te kao ilustraciju toga objavili snimke zaslona s našim ekskluzivnim objavama Vaše naknadno povučene ostavke.

Smatrate li da nismo trebali ili smijeli objaviti taj sadržaj? Mislite da Vaši razlozi za ostavku nisu u interesu javnosti? Zašto umanjujete važnost tih uistinu šokantnih činjenica o stanju u sisačkoj gradskoj upravi? Ako su tako nevažni, zašto ste ih uopće spominjali u najavi svoje ostavke na mjesto predsjednika sisačkog Gradskog vijeća?”

Umjesto konkretnog, dobili smo ljutit odgovor uz dodatne prozivke te Dadasovićev pokušaj politiziranja cijele afere koji u svojevrsnu teoriju zavjere uključuje bivšu županicu Lovrić – Merzel i sisačku gradonačelnicu Ikić – Baniček čiji se zamršeni odnos trenutno navodno odvija preko njegovih leđa.

Bojan Dadasović, aktualni predsjednik Gradskog vijeća Grada Siska, očito ne želi prihvatiti da zapanjujuće činjenice kojima je obrazložio svoju ostavku te zapravo Siščanima razotkrio stvarnu sliku gradskog sustava, imaju značajnu težinu.

Često volimo reći kako bi u nekim uređenim sredinama bilo drugačije, naravno da to nije uvijek do kraja tako, ali u tim uređenim sredinama bi se zasigurno zbog samo manjeg dijela navedenih razloga nametnulo pitanje ostavke svih čelnih ljudi, a ne samo predsjednika vijeća. Pogotovo kada ti isti čelni ljudi pokušavaju prikriti realnu situaciju i nemaju potrebu javnosti pojasniti ili pak demantirati navedeno.

A što se tiče shvaćanja medijskog linča na domaćoj političkoj sceni, poštovani kolega Gordan Duhaček s portala Index.hr je u jednom članku napisao:

Što je medijski linč? To je kad mediji objave nešto što vam se ne sviđa.

– piše Duhaček

Treći dio Dadasovićeve ostavke

Što predsjednik Dadasović piše vladajućoj većini u zadnjem dijelu ovog ekskluzivnog sadržaja kojeg danas objavljujemo? Što novoga otkriva o upravljanju Gradom Siskom?

Pojedinim sisačkim gradskim tvrtkama upravljaju nekompetentni direktori, a njihov rad nadziru nekompetentni članovi Nadzornih odbora. Koeficijenti prema kojima se zaposlenicima isplaćuje plaća se određuju ponaosob, a ne prema kompetencijama, otkriva Dadasović.

Kolektivno pregovaranje nije utvrđeno, prostori u vlasništvu Grada dodjeljuju se pojedincima, a ne udrugama zaslužnim za razvoj civilnog društva, piše predsjednik sisačkog Gradskog vijeća.

Dadasović e-mail poruku završava riječima:

“Kako je meni neshvatljivo da se pojedini vijećnici, direktori i ravnatelji bahate te čak ni ne odgovaraju na moje upite koji nisu niti bezobrazni niti nekorektni, nego rezultat pritužbi građana na njihov rad, a ulogu predsjednika Gradskog vijeća evidentno ne doživljavaju, onda nema ni smisla za daljnjom suradnjom.

Evidentno je da je općepoznato mišljenje da bi mi iz Nove vizije trebali držati lojtre i podržavati sve odluke. No, to tako neće ići i osobno u tome ne želim sudjelovati.”

Stoga, daljnja suradnja s moje strane nije moguća. Zahvaljujem svima na dosadašnjoj suradnji.

– zaključio je predsjednik sisačkog Gradskog vijeća

Kroz tekst trećeg djela Dadasovićevog e-maila često se provlači riječ kompetentnost. Podsjetimo se što je Bojan Dadasović u izbornoj kampanji za N1 rekao o kompetencijama aktualne sisačke gradonačelnice.

Ja neću više dopustiti da Sisak vodi jedna obitelj, na način da se odluke bitne za grad Sisak donose u kuhinjama, da ih donosi osoba koja je apsolutno potkapacitirana za tu funkciju, a da se ta osoba masovno u medijima prikazuje kao osoba kao eto socijaldemokratkinja…

U zadnjom medijskom istupu o Kristini Ikić – Baniček ipak ima nešto drugačije mišljenje:

Gradonačelnica Ikić – Baniček se pokazala izuzetno politički mudrom i korektnom u poziciji u kojoj se nalazimo. Nova vizija, kao korektiv, i SDP puno razgovaraju i svaka tema se pretresa više puta. Iznenađen sam koliko gradonačelnica uvažava instituciju predsjednika Gradskog vijeća kao i Gradsko vijeće i koliko pokušava djelovati u interesu Grada Siska i građana.

– rekao je Bojan Dadasović
Bojan Dadasović Foto: Sisak.hr

Dadasović je svoju ostavku naknadno povukao, a u razgovoru za Sisak.info naveo je i razlog povlačenja:

Nakon razgovora s gradonačelnicom i dobivenih garancija da će krenuti projekti za Galdovo, do ostavke nije došlo.

– kaže Bojan Dadasović

Pogodovanja pojedincima

U našem upitu, predsjedniku smo postavili i ovo pitanje:

“Molimo Vas dodatno pojašnjenje razloga za Vašu ostavku koje ćemo objaviti ovog tjedna. Radi se o razlozima: ‘Utvrđivanje koeficijenata prema osobama a ne kompetencijama‘, te ‘Dodjeljivanje prostora pojedincima a ne udrugama zaslužnim za razvoj civilnog društva‘. Navedene razloge, kao i cijeli sadržaj ostavke, ćemo zbog suspektnosti u kaznena ili prekršajna djela proslijediti nadležnim organima.

Ni na to pitanje nismo dobili konkretan odgovor.

Kao što smo i najavili, a zbog očitih pogodovanja o kojima piše Dadasović, cijeli sadržaj e-maila uz kratak popratni tekst o ovoj aferi poslali smo na adresu USKOK-a. Ako institucije procijene da je potrebno, nek se razjasne svi navedeni slučajevi.

Bojan Dadasović u studiju Quirinus radija

Za kraj donosimo pet ključnih činjenica oko kontroverzne ostavke predsjednika sisačkog Gradskog vijeća:

1. Putem dobro upućenih izvora došli smo do informacije o Dadasovićevoj naknadno povučenoj ostavci. Otvoreno smo ga pitali o tome. Nije želio odgovoriti.

2. Iz redova razočaranih i sukobljenih sisačkih SDP-ovaca došli smo u posjed e-mail poruke s najavom njegove ostavke upućene vladajućoj većini. Ekskluzivno smo objavili prvi dio. Tek nakon objave, Dadasović za lokalni portal potvrđuje svoju naknadno povučenu ostavku.

3. U razlozima za ostavku Dadasović razotkriva šokantne činjenice o stvarnom stanju sisačkog gradskog sustava i katastrofalnom načinu vođenja Grada Siska. Dadasović sada tvrdi da je ostavka povučena zbog gradonačelničinog obećanja vezanog uz projekte u gradskom naselju Galdovo. Drugi razlozi ga očito više baš ne smetaju.

4. Cijeli sadržaj e-maila smo zbog očitih pogodovanja pojedincima, ali i svih navedenih činjenica o kojima piše Dadasović, poslali nadležnim organima, točnije u USKOK.

5. Gradonačelnica Siska do danas nije imala potrebu oglasiti se javnosti o ovoj aferi, čak nije ni pokušala demantirati kompromitirajuće navode u ostavci svog partnera u vladajućoj većini i predsjednika Gradskog vijeća Bojana Dadasovića.

Možda zbog te činjenice, Dadasović kao da preuzima svu odgovornost za stanje u Gradu Sisku, što realno ne može biti, pa neargumentirano napada i pokušava sakriti ono što je prije samo mjesec dana detaljno obrazlagao.

Više vijesti

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Sisak

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 2. svibnja u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu....

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.