Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

43. Interliber u znaku bogate književne produkcije i neizvjesnosti

Uoči najvećeg domaćeg književnog sajma 43. Interlibera, hrvatski nakladnici najavljuju niz vrijednih naslova domaće i strane književne produkcije uz tradicionalne sajamske popuste i u znaku neizvjesnosti sajma koji se održava u mukotrpnim uvjetima svjetske pandemije.

Fraktura: Vrhunska domaća i strana beletristika i publicistika

Nakladnička kuća Fraktura iz bogate interliberske ponude posebno izdvaja hit-roman irske književnice Sally Rooney “Divni svijete, gdje si”, britku filozofsku studiju o modernome svijetu “na rubu”. Tu su i “Oni 2” Tisje Kljaković Braić, koji ilustracijama praćenim kratkim pričicama produbljuju sjajnu priču o neobičnom bračnom paru koju je započeo prvijenac splitske autorice “Oni”.

Publicistička knjiga “(P)ostati zdrav” nova je self-help poslastica autora knjiga popularne psihologije Brune Šimleše koja uči holističkom pristupu zdravlju i boljem odnosu prema sebi. U svojim britkim esejima “Ponovno u kavani Europa”, Slavenka Drakulić precizno secira suvremeno europsko društvo te analizirajući niz svakodnevnih, životnih detalja, odgovara na pitanje kako je tekla preobrazba društva iz socijalizma u nove demokracije.

Politički roman talijanskog književnika Antonija Scuratija “M. Dijete svojega vremena”, ovjenčan prestižnom književnom nagradom Strega, jeziva je rekonstrukcija fašizma. U svojem romanu “Debitant”, ruski pisac Sergej Lebedev slijedi puteve zla sovjetske hladnoratovske i posthladnoratovske ere preispitujući etičku odgovornost znanstvenika koji moderne tirane i autokrate opskrbljuju sve novijim instrumentima uništenja i kontrole.

Roman britansko-njemačke spisateljice Katharine Volckmer “Zakazano (iliti priča o židovskoj kiti)” subverzivni je urnebesno duhoviti književni Molotovljev koktel bačen u bedem krutih identiteta koji na nov način pristupa temi najveće povijesne tragedije, holokausta, i pitanju njemačke odgovornosti za nju. Tu je, među ostalima, i roman “U zemlji drugih” francuske spisateljice marokanskoga podrijetla Leile Slimani, dobitnice nagrade Goncourt, prva od tri knjige njezine planirane obiteljske sage o odrastanju i životu u Maroku.

Od domaće beletristike, iz Frakture izdvajaju roman “Stolareva kći” knjigu dnevničkih zapisa Marine Vujčić, dok je nova knjiga Gorana Ferčeca “O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća” posveta epohi i životu u kojem se rastaču ideali.

Hena com: Dugoiščekivani novi roman Renata Baretića

Nakladnik Hena com na Interliberu će predstaviti mnoštvo odličnih knjiga iz svoje najrecentnije produkcije, kako domaćih uspješnica tako i stranih nagrađivanih, važnih i zanimljivih naslova.

Od domaće produkcije, urednica Nermina Husković posebno izdvaja novi roman Renata Baretića “Zadnja ruka”, u kojemu autor “Osmog povjerenika” propituje temeljne postavke književnosti i svijeta, moralne izbore, a sve kroz priču i njezinu emotivnu popudbinu u kojoj se očaj, rezignacija, proplamsaji sreće i straha smjenjuju i miješaju. U ponudi je i novi roman Zorana Pilića “Pavelova prava ljubav”, najavljen kao iznimno dojmljiv i pitak ali nimalo banalan ljubavni roman pun crnohumornih ‘pilićevskih’ obrata. U izdanju Hena com-a izlazi i debitantski roman mlade splitske spisateljice Marine Gudelj, “Nedovršena”, u kojemu autorica spaja dramu glavne junakinje i intrigantna filozofska pitanja o kriterijima postojanja.

Od stranih autora, na interliberskom štandu Hena com-a naći će se, između ostalih, roman cijenjenog kolumbijskog autora maestralna opusa Evelia Rosera “Vojske”, koji dočarava divlje i nasilne kolumbijske sukobe, te “pomaknuti” roman trenutno najzanimljivijeg glasa češke proze Pavle Horákove, “Teorija čudnovatosti”, nagrađen između ostaloga i najvećom češkom nagradom Magnesia Litera. 

Hena com je i u ovoj godini nastavio praksu objavljivanja vrhunskih azijskih autora, među kojima se posebno ističu svjetski bestseler “Planine pjevaju” vijetnamske autorice Nguyễn Phan Quế Mai, koji nudi prekrasno napisan uvid u bolnu vijetnamsku povijest, te za nagradu Booker 2020. nominirani “Zagoreni šećer” indijsko-američke autorice Avni Doshi, koji pred čitatelje vrlo vješto podastire jedan toksičan odnos dementne majke i njezine dugo zanemarivane kćeri.

Disput: Nova biblioteka i interlibersko potpisivanje Damira Karakaša

Glavni urednik Disputa Josip Pandurić ovogodišnji Interliber najavljuje kao “svojevrsni povratak u nepoznato” uz niz zanimljivih naslova domaće i prijevodne literature, od kojih neki još nisu distribuirani ni u knjižare.

Ponajprije, to je prvo kolo Disputove novopokrenute biblioteke “Per speculum”, koju uređuje Stanko Andrić, s tri naslova. Roman klasika mađarske književnosti 20. stoljeća Gyule Illyésa “Ručak u dvorcu” bavi se zalaskom stare zemljoposjedničke elite. Tu su i predavanja Józefa Czapskog “Proust protiv potonuća”, što ih je taj poljski slikar i književnik godina 1940. i 1941. držao svojim suzatočenicima u sovjetskom logoru Grjazovec. Knjiga “Charles Bovary, seoski liječnik” (1978.), posljednja knjiga austrijskog esejista Jeana Améryja jedan je od najneobičnijih projekata u dvadesetostoljetnoj književnosti u kojoj autor rehabilitira lik Charlesa Bovaryja, tipičnog rogonje, otužnog i smiješnog supruga gospođe Bovary, pokazujući kako je Flaubert bio nepravedan prema tom svojem liku, pa ga on želi dovesti na sredinu pozornice i dati mu riječ.

Pandurić posebno izdvaja i knjigu čileanske spisateljice palestinskog porijekla Line Meruane “Postati Palestinkom”, kombinaciju putopisa i upečatljivog eseja o strahotnom izraelsko-palestinskom sukobu u kojoj žestoko i misaono provokativno polemizira sa stavovima takvih autoriteta za tu tematiku kao što su David Grossman i Amos Oz.

Na Disputovu interliberskom štandu bit će organizirani susreti i razgovori s dvoje popularnih domaćih autora, Đurđicom Čilić i Damirom Karakašem, koji će tu potpisivati svoje izuzetno dobro prihvaćene knjige, “Fafarikul” i “Okretište”.

Sandorf: Velike biografije Dantea i Nietzschea

Na ovogodišnjem Interliberu nakladnik Sandorf svojoj će čitalačkoj publici predstaviti Danteovu biografiju iz pera najvećeg talijanskog dantista i književnog medievalista Marca Santagate, te Nietzscheovu biografiju koju je napisao hrvatskoj publici poznat, suvremeni njemački filozof Rüdiger Safranski. “Dante: roman o njegovu životu” donosi sve poznate detalje iz Danteova života i prikazuje ga čitatelju kao čovjeka punog slabosti i prepuštenog iskušenjima, što ga kao pjesnika čini još impozantnijim, a “Nietzsche: biografija njegove misli” prikazuje njemačkog filozofa kao kompliciranu ličnost čije su ideje imale nemjerljiv utjecaj na filozofiju, književnost i umjetnost 20. stoljeća. 

Za Interliber svježe iz tiskare stižu i dva romana prevedena s njemačkog, “Kraljica šuti” nagrađivane austrijske spisateljice Laure Freudenthaler, i “Rijeka” cijenjene njemačke prevoditeljice i spisateljice Esther Kinsky. Tu je i nagrađivani roman “Intimno” slovenske spisateljice Gabriele Babnik. Sandorf će ljubitelje knjiga Nade Gašić obradovati s novim izdanjem kultnih romana “Mirna ulica, drvored” i “Voda, paučina”, s kojima njezin novi roman “Devet života gospođe Adele” čini svojevrsnu književnu cjelinu posvećenu Zagrebu.

Na Interliber dolazi i knjižica “Tehnika spisateljskog zanata” ruskog formalista Viktora Šklovskog, duhovita i korisna uputa za svakog pisca na početku književnog puta, ali i neodoljivo zabavno štivo za svakog čitatelja kojeg zanimaju procesi ‘iza kulisa’.

Usto, na 43. Interliberu bit će ponovno dostupne i neke ranije rasprodane knjige iz Sandorfove nakladničke radionice, kao što je “Svjetska povijest stripa” Dana Mazura i Alexandera Dannera, a u ponudi će biti i neke važne i popularne knjige poput biografije Jima Morissona “Nitko odavde ne izlazi živ” ili novog izdanja jednog od najčitanijih romana novije hrvatske književnosti “Hotela Zagorje” Ivane Bodrožić.

Više vijesti

KULTURA

Državni arhiv u Sisku poziva na predstavljanje knjige “Doba virusa i ljudi” Krešimira Mišaka koje će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine...

KULTURA

Ženski vokalni sastav Lađarice iz Siska i ove godine organizira Lađarsku večer klapskih obrada. Četvrta Lađarska večer održat će se u subotu 13. travnja...

KULTURA

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, raspisuje književni natječaj za nagradu ”Korzo slova” 2024. godine. Natječaj, koji se provodi uz potporu Sisačko-moslavačke županije ,...

KULTURA

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u Arcus klubu povodom obilježavanja godišnjice smrti autora, a na poticaj i uz pomoć kutinskog slikara Želimira Šiška,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.