Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Mečenčanima radovi na najvećoj urušenoj vrtači nakon potresa na Banovini

Radovima kod najveće vrtače u Mečenčanima nastavljena je sanacija ukupno sedam vrtača koje su se u tome mjestu te u Borojevićima pojavile nakon razornih potresa na Banovini potkraj prošle godine.

Radovi će trajati 30-ak radnih dana, a procijenjeni trošak je 350 tisuća kuna, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite na internetskim stranicama.

Vrtaču se zatrpava krupnim kamenjem, prema vrhu sve sitnijim frakcijama, a sam površinski sloj poravnava se zemljom i humusom.

Prethodno su, proteklih nekoliko dana, trajali zemljani radovi na raščišćavanju i otvaranju ‘grla’ same vrtače, a alpinisti iz Siska jučer su izvođaču radova pomogli u postavljanju geokompozita (geotekstil i žičana mreža) do samog dna vrtače.

Prema riječima voditeljice ispostave Hrvatskih voda iz Siska, Tatjane Dovranić Kardaš, sve je proteklo po planu i sukladno projektu kojega su izradili profesori sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta.

Riječ je o najzahtjevnijoj vrtači jer je najveća i locirana između dvije obiteljske kuće. Jedino iznenađenje u odnosu na projekt bila je potreba da se kopa metar više u grlu vrtače kako bi se ona potpuno ispraznila, rekla je Dovranić Kardaš.

Profesor Mario Bačić sa Zavoda za geotehniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta, kao jedan od projektanata projekta istaknuo je da je najrizičniji dio posla – postavljanje i fiksiranje geokompozita – prošao savršeno.

Nakon što bude zatrpana najveća, slijedi sanacija preostalih četiri vrtače u Mečenčanima te dviju u Borojevićima.

One se nalaze neposredno uz obiteljske kuće koje su zbog toga označene crvenom naljepnicom i vlasnici su ih morali napustiti.

Foto: Arhiva

Još vijesti

VIJESTI

U četvrtak, 3. kolovoza 2023. godine, u 15 sati i 20 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda...

FOTO

Sisačko-moslavačka županija provela je cjelovitu obnovu OŠ Katarina Zrinska Mečenčani koja je stradala tijekom razornih potresa. U četvrtak, 3. kolovoza 2023. godine školu je...

SMŽ

Nakon dvije godine odvijanja nastave na izmještenim lokacijama u prostorima OŠ „Davorina Trstenjaka“ i Srednje škole „Ivana Trnskog“ U Hrvatskoj Kostajnici, početkom nove školske...

VIJESTI

Sukladno zaključku Vlade RH HŽ Putnički prijevoz nastavlja osiguravati besplatan prijevoz stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije. Besplatan prijevoz bit će osiguran do...

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.