Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

ORGULJAŠ JANČI Tukli su ga da se odrekne orgulja, a sada u 90. svira i dalje kao mladić

Župa Voloder na svojoj Facebook stranici donosi zanimljivu priču o orguljašu Ivanu Matijašu.

89-godišnji orguljaš Ivan (Janči) Matijaš iz Volodera zasvirao je još jednom na nedjeljnoj svetoj misi 24. listopada u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu.

Gosp. Matijaš izrazio je želju kako bi htio još jednom odsvirati nedjeljnu misu u svojoj župi gdje je do prije četiri godine gotovo svakodnevnim sviranjem i animiranjem misa, svetaka i blagdana upotpunjavao liturgiju. Naime, nakon što je dobio srčani udar 2017. stanje mu se pogoršalo te se povukao s mjesta orguljaša čiju je funkciju obavljao od 1950. kada je prvi put zasvirao u Voloderu na Uskrs. Međutim, gosp. Matijaš uspio se oporaviti, ali nije nastavio svirati. U međuvremenu počeo je dolaziti na mise, financijski je pomogao izgraditi Pastoralni centar u Voloderu te je dobio nagradu Sisačke biskupije.

Prije završetka mise vlč. Marijan Štingl, upravitelj Župe Voloder, čestitao je gosp. Matijašu i uručio buket kao zahvalu za njegov dosadašnji rad i doprinos Župi Voloder.

Danas se zaista želim zahvaliti Jančiju za sve što je pridonio. Možda kada bi danas ove orgulje gore progovorile, one bi puno toga rekle s kolikom ste ljubavlju zapravo činili sve ovo što ste radili, i pjevajući i svirajući. Kao što kaže psalmista: „Bogu svome pjevat ću i svirati dok mi traje dah“. Vjerujem da se upravo to prožimalo kroz Vaš život koji nije kratak, lijepe godine proživljavate i ja Vam želim još jednom od srca zahvaliti na vašem trudu i angažmanu.

– kazao je vlč. Štingl

Kada sam se probudio upitao sam se: Bože, gdje su te godine? Ja ne znam kada bih rekao da je kraj, ali ipak vidim da kraj je. Nema se što reći. Badava, srce vuče i sve to, ali nema više ni snage, a ipak je i razlika sad s 90 i kad je bilo barem 30 godina manje, ali tako je kako je.

– govori Janči Matijaš

Najveća želja mu je ipak poživjeti još malo kako bi mogao još koji put zasvirati.

Muzika je meni uvijek ostajala. I kada je bilo najteže, muzika je bila najveći ljubitelj. Bez obzira na sve što se proživljavalo, kada sam došao za orgulje sve je to otpalo. (…) Bio sam tučen i bijen da se crkve odričem, i orgulja, samo sam rekao: „Ja ne!“ – i to je bila moja zadnja riječ. Pucaj u mene, al’ ne odričem se onoga za što sam se rodio.

– priznaje Matijaš

Ta mu je odluka danas donijela titulu najstarijeg hrvatskog (ako ne i svjetskog) orguljaša. Za kraj, Matijaš poručuje onima koji se boje starosti da žive svoj život punim plućima od samoga početka i neka računaju da je bolje živjeti ponizno nego biti na lošem glasu.

Nakon mise održan je domjenak u Pastoralnome centru na kojem su sudjelovali članovi župnoga zbora i župni suradnici zajedno sa sadašnjim orguljašem Stanislavom Bencekom iz Volodera koji je naslijedio gosp. Ivana Matijaša.

Tekst i fotografije: Kristijan Jalšić

Više vijesti

PROMO

Izašao je novi, 1122. broj vašeg Novog Sisačkog tjednika, potražite ga kod kolportera i na svim kioscima, i u njemu pročitajte: Donosimo konačne i...

Sisak

U organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, ove će godine od 28. do 30. lipnja biti održan 6. Mladifest Hrvatska. Pripreme za...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama organizira “Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije” koji će se održati u petak, 26. travnja 2024. godine od...

SMŽ

Hrvatski branitelj i petrinjski ultramaratonac Branko Šubić organizira domoljubno-sportsku akciju „Branko Šubić za branitelje“ koju je u srijedu, 24. travnja 2024. godine predstavio županu...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.