Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Biskupu Košiću i generalu Tolju Plaketa za najbolju knjigu o Domovinskom ratu

Knjiga “Junačka i sveta Hrvatska” predstavljena je u četvrtak u Sisku, a tom su prilikom njenim autorima, sisačkom biskupu Vladi Košiću i generalu HV u miru Ivanu Tolju, svečano uručene Velike zlatne plakete – bili smo prvi kad je trebalo, za najbolju ovogodišnju knjigu o Domovinskom ratu.

Natječaj za najbolju knjigu već 15 godina raspisuje i nagradu dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja. Kako je rekao predsjednik Udruge Mladen Pavković, knjiga je već doživjela dva izdanja, a obuhvaća teme iz hrvatske povijesti sve do prošlogodišnjeg potresa, s posebnim osvrtom na Domovinski rat. Pavković je primijetio kako je već tiskano do 5.000 knjiga o Domovinskom ratu, ali ih nema u knjižarama, pa ni u školskim knjižnicama. 

Da su ovakve knjige nedostupne javnosti, potvrdio je i književnik Đuro Vidmarović, koji je takav odnos prema hrvatskoj povijesti nazvao diverzijom. Predložio je kako bi trebalo uključiti mlade literate da istražuju i pišu o Domovinskom ratu. U domaćim filmovima se, kaže, nerijetko branitelje sramoti. Kritiku je Vidmarović uputio i političarima, rekavši kako koalicijski odnosi političara ne smiju biti na štetu nacionalne povijesti. 

“Ovom su knjigom Tolj, kao prvi hrvatski general književnik i sisački biskup Košić uputili zajedničku poruku. Osim toga, prvi se puta u knjizi govori o ratnim i poratnim stradanjima hrvatskih svećenika. Svako poglavlje ove knjige, zaslužuje posebnu knjigu, jer današnja Hrvatska još nije riješila mnoga pitanja. Ova knjiga je inspirativna”, rekao je, uz ostalo, Vidmarović.

Zahvaljujući na priznanju, general Tolj je napomenuo kako se predstavljanjem knjige odaje počast Hrvatskoj. Knjiga je, kako je dodao izrasla iz njegovog 40-godišnjeg prijateljstva s Košićem. 

Biskup Košić je konstatirao kako je Hrvatska opstala 1991. godine zahvaljujući zajedništvu, a da se to nije dogodilo, danas je ne bi bilo. “Ljubavlju prema bogu i domovini ostvarili smo svoj cilj. Obranili smo se pod simbolom hrvatskog grba, a ne crvene zvijezde”, rekao je Košić. 

Predstavljanju knjige u četvrtak navečer bilo je nazočno i više hrvatskih generala i akademika. 

Još vijesti

KULTURA

Likovno društvo Moslavački krug organiziralo je likovnu koloniju te postavilo prigodnu izložbu u Knjižnici i čitaonici Popovača u spomen na jednog od osnivača udruge,...

KULTURA

U Pučkom otvorenom učilištu Kutina, 13. studenog. 2021. godine održan je 18. Festival dječjeg foklora Hrvatske na kojem su svoje znanje i plesne vještine...

KULTURA

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u...

KULTURA

Pobjednica književnog natječaja ”Korzo slova” Društva hrvatskih književnika u 2021. godini je Siščanka Sanja Domenuš sa zbirkom poezije Čistačica lignji, odlučilo je stručno povjerenstvo...

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.