Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Sisački gimnazijalci privremeno će koristiti preuređene prostore županijskih ureda

650 kvadrata prostora za 372 učenika i djelatnika Gimnazije Sisak

650 kvadrata prostora za 372 učenika i djelatnika Gimnazije Sisak

Sisačko-moslavačka županija i Gimnazija Sisak potpisale su Sporazum kojim se županijski uredi daju na privremeno korištenje školi, objavljeno je na konferenciji za medije.

Ne samo da su uredi dani za potrebe djece, nego su i u potpunosti preuređeni u učionice i kabinete i opremljeni za novi početak nastave.

Ovo je jedan neuobičajen potez koji je povukao novi sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, a koji je prije mjesec dana obavijestio pročelnike i službenike županijske uprave da će u naredno vrijeme biti iseljeni zbog potrebe sisačke gimnazije.

“Tražili smo čvrst i siguran objekt u centru grada u kojem bi se moglo smjestiti 20 razrednih odjeljenja i ovo je bila najvažnija odluka. Mi možemo biti smješteni na bilo kojoj lokaciji, a djeca moraju biti na prvom mjestu” – istaknuo je župan Celjak.

Riječ je o prostoru ukupne površine 650 kvadratnih metara, preuređenom u deset velikih učionica za 20 razrednih odjeljenja, učenika upisanih u tri smjera; jezični, opći i prirodoslovno-matematički.

Time su donedavni uredi župana i službenika županijske uprave na adresi Rimska 28 u Sisku, postali školski objekt za 372 učenika sisačke gimnazije i 51 djelatnike Gimnazije, dok se njihova škola ne obnovi. Nove učionice su u potpunosti opremljene, objekt je u samom centru grada Siska, odmah uz autobusni i željeznički kolodvor, blizu svih dodatnih sadržaja.

Nakon razornog potresa u prosincu 2020. godine, zgrada Gimnazije Sisak pretrpjela je velika oštećenja i označena je kao neupotrebljiva. Upisana je u Registar kulturnih dobara te je od strane škole, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, pokrenut postupak javne nabave za izradu elaborata o građevinskom stanju, glavni projekt cjelovite obnove i projekt proširenja i uređenja zgrade.

Učenici Gimnazije Sisak drugo polugodište nastavne godine 2020./2021. koju su obilježile pandemija i razoran potres, provodili su on-line, dok nisu prebačeni u novu Strukovnu školu Sisak gdje su se izmjenjivali s učenicima navedene škole pohađajući fizičku nastavu tek svaka dva tjedna.

„Učinili smo sve da gimnazijalcima u našem prostoru bude što ugodnije te da svoje srednjoškolske dane provode u učenju, obrazovanju i druženju u adekvatnom ambijentu u centru grada blizu svih dodatnih sadržaja.

Ovim potezom Sisačko-moslavačka županija kao osnivač škole poduzela je sve da novu školsku godinu učenici pohađaju redovno, u prostoru osiguranom samo za njih. Gimnaziji Sisak dali smo na korištenje i dio neophodne opreme, namještaja, klima uređaja, telefona… Dio opreme škola je nabavila i iz donacija.

Sigurnost i potrebe djece su nam na prvome mjestu, nije bilo dvojbe oko ustupanja ureda službenika za potrebe odvijanja nastave sisačkih gimnazijalaca, mi smo se prilagodili novonastaloj situaciji i smjestili u staroj zgradi tzv. bivše Komande.

Dat ćemo sve od sebe da se oštećena zgrada Gimnazije Sisak obnovi, te učenicima omogući nastava na starom mjestu, a ujedno i sačuva zgrada kao kulturno dobro“ na konferenciji za medije rekao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije te obišao mlade gimnazijalke i gimnazijalce u njihovim novim prostorima.

 

06040302DSC_0044DSC_0043Image-2Image-1

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.