Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Ovog vikenda dođite na VI. FungiFest – Festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje!

Prepoznatljivost FungiFest-a je u tome što nudi više od uobičajenih gljivarijada.

Prepoznatljivost FungiFest-a je u tome što nudi više od uobičajenih gljivarijada.

U Moslavini postoji mjesto gdje se susreću priroda i tradicija, mjesto gdje u svakom trenutku možete pronaći nekog modela koji će za vas besplatno pozirati, mjesto dovoljno veliko da je na njemu moguće držati dovoljnu distancu, a usput se dobro zabaviti i odmoriti. To mjesto se zove Repušničko polje.

Na samom ulazu u Repušničko polje, smjestio se Posjetiteljski centar Repušnica – prostor s kojeg se isprepliću pogledi na močvarno carstvo Lonjskog polja s jedne strane i rajska ljepota obronaka vinorodne Moslavačke gore s druge strane. Ovaj Posjetiteljski centar Parka prirode Lonjsko polje je proteklih godina mjesto održavanja FungiFesta – Festivala gljiva u Parku prirode Lonjsko polje.

Organizatori događanja, Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s partnerima Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska i Gljivarsko društvo „Ivan Focht“ Kutina i ove godine pripremaju program manifestacije, ali i ovog puta prilagođen mjerama koje u vremenu njegovog održavanja budu na snazi.

Prepoznatljivost FungiFest-a je u tome što nudi više od uobičajenih gljivarijada.

FungiFest će i ove godine krasiti izložbeni primjerci gljiva moslavačkog i slavonskom područja, označeni karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti te eventualne ljekovitosti, ali ove godine će se pojačati preglednost kartica te će kartice otrovnih, ljekovitih i jestivih gljiva biti i u drugačijim bojama.

Kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, izložba će i ovoga puta biti postavljena na otvorenom.

FungiFest ima i edukativni karakter. U sklopu događanja održat će se i tri stručna predavanja. Ove godine u sklopu stručnih predavanja moći će se naučiti nešto više o ljekovitim gljivama uz predavača Matiju Josipovića, o ljekovitim pripravcima iz micelija gljiva uz predavača Petra Alebića, dok će Juraj Marković sudionike predavanja uvesti u sami svijet gljiva. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, maksimalan broj sudionika svakog predavanje je ograničen na 20 osoba. Na prostoru događanja sudjelovat će i brojni izlagači gljiva na čijim štandovima će se moći kupiti razne vrste gljiva, proizvodi od gljiva, te gljivarski suveniri.

Cjelokupni doživljaj druženja s gljivama na prostoru Parka prirode upotpunit će pješački i biciklistički obilasci Lonjskog polja, bilo da su individualni ili uz pratnju stručnih vodiča, brojne radionice u organizaciji Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, te „Diverterra“ – edukativna i interaktivna izložba za djecu.

U prostoru unutar Posjetiteljskog centra Repušnica moći će se vidjeti multimedijalna edukativna izložba „Diverterra“ namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta. Izložba djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti, a zanimljivo je da teme izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Zbog unutarnjeg prostora održavanja izložbe, broj posjetitelja će biti ograničen, te će se posjet izložbi organizirati u nekoliko različitih termina.

Cjelokupni program će biti prilagođen epidemiološkim mjerama, te dostupan u subotu, 25. rujna u vremenu od 9:00 – 18:00 sati, te u nedjelju, 26. rujna u vremenu od 10:00 – 17:00 sati. Posjetitelji će u svakom trenutku moći uživati u izložbi gljiva, ugostiteljskoj ponudi, te sadržaju Posjetiteljskog centra Repušnica.

Kako bi se olakšao dolazak na prostor održavanje manifestacije iz centra Kutine (Trg dr. Franje Tuđmana) do Posjetiteljskog centra Repušnica vozit će turistički Fungi vlakić. Vožnja Fungi vlakićem je besplatna te je moguća rezervacija termina na marketing@turizam-kutina.hr.

Više vijesti

Kutina

Dan planeta Zemlje je zabavno rekreativna manifestacija koja se provodi već 20. put zaredom. Glavna aktivnost manifestacije je biciklijada, a zadnje dvije godine se...

SMŽ

Radionice, glazbeni nastupi, povijesna uprizorenja, kulturna i sportska događanja samo su dio onoga što vas očekuje u Parku prirode Lonjsko polje u 2024. godini

PROMO

Na području Banovine održat će se jedno zanimljivo, posve drugačije događanje od onih na koje je javnost navikla.  Povodom Međunarodnog dana vune, u subotu,...

PROMO

Evo kako će izgledati vikend zabava u najvećoj podzemnoj vinariji u Hrvatskoj!

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.