Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Održan 4. regionalni kolegij pročelnika konzervatorskih odjela nadležnih za potresom pogođena područja

Ponajprije je bilo riječi o provedbi hitnih mjera

U Državnom arhivu u Sisku ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno sa suradnicima iz Ministarstva i Hrvatskog restauratorskog zavoda održala je 4. regionalni kolegij pročelnika konzervatorskih odjela središnje i sjeverne Hrvatske, nadležnih za područje pogođeno katastrofalnim potresima.

Tako su konzervatori ponajprije iskazali potporu svojoj kolegici Ivani Miletić Čakširan pročelnici Konzervatorskog odjela u Sisku koja je sa svojim timom posljednjih devet mjeseci uložila veliki trud i napor na stabiliziranju i sanaciji šteta kulturnih dobara.

Ponajprije je bilo riječi o provedbi hitnih mjera, jer je nakon petrinjskog potresa, u iščekivanju sredstava iz Fonda solidarnosti, Ministarstvo više od 90 milijuna kuna nacionalnih sredstava uložilo u hitne mjere zaštite. To se odnosi na Sisačko-moslavačku, ali i druge županije pogođene potresom, a ministrica Koržinek najavila je da će se prema dinamici potrošnje tih sredstva, raditi na nabavi onog što bude dodatno potrebno do kraja godine. Dogovoreno je da se provjeri i priprema projekata za financiranje iz Fonda solidarnosti EU.

Ministrica Koržinek istaknula je kako su za razliku od zagrebačkog potresa, za potres u Petrinji kao služba bili spremni i brže reagirali te kako su osigurane sve stradale građevine koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro na cijelom području.

Konzervatori su raspravljali i o projektu koji će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a tiče se izrade i digitalizacije konzervatorskih podloga, što će pridonijeti puno bržem ishođenju građevinskih dozvola. Ministrica je istaknula kako će te podloge unutar e-sustava građanima omogućiti lakši i brži uvid u sve konzervatorske uvjete, kada obnavljaju ili imaju investicijske projekte u kulturno-povijesnim cjelinama.

20210916_152324

 

Još vijesti

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.