Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

[FOTO] Marijan Celjak – Zvijezda vječnog sjaja

Objavljena biografija hrvatskog branitelja Siska i Banovine

Objavljena biografija hrvatskog branitelja Siska i Banovine

Sinoć je u Sisku, uz nazočnost obitelji Marijana Celjaka, prijatelja, suboraca i visokih dužnosnika promovirana knjiga “Marijan Celjak – Zvijezda vječnog sjaja” u izdanju Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Pet godina od prvih razmišljanja da se započne s prikupljanjem građe i nakon dvije godine intenzivnog rada ova je monografija i objavljena, podsjetio je predsjednik Udruge Antun Pereković i istaknuo


 

Vrlo emotovno o svom je suborcu govorio pukovnik Željko Sklepić


 

Celjaka kao mirotvorca, koji je uvijek tražio rješenja bez oružanog sukoba i žrtava, kao velikog domoljuba i neustrašivog branitelja prisjetio se i njegov suborac, glavni inspektor obrane general pukovnik Drago Matanović.



Na 415 stranica knjiga donosi brojna svjedočenja, ilustracije, faksimile dokumenata i novinske zapise iz doba Domovinskog rata, istaknuo je jedan od recenzenata dr.sc. DarjanGodić sa Hrvatskog instituta za povijest.

Pisanja opsežne biografije istaknutog hrvatskog branitelja prihvatio se dr. sc.Jakša Raguž sa Hrvatskog instituta za povijest, koji je napomenuo kako je prilikom pisanja, u nedostatku izvornih dokumenata, koristio potajno pisane zapise Marijana Celjaka u rokovnicima i notesima. 

Te je dnevničke zapise, kako je rekao, trebalo “dekodirati”, proanalizirati i staviti u širi kontekst povijesnih zbivanja, a najveću pomoć u tom poslu imao je, kako je rekao, od njegovih suradnika, suboraca, prijatelja i članova obitelji.Obavio je tako razgovore s 18 osoba.

Svi su, naglasio je, bili jedinstveni u mišljenju kako je to bio pošten čovjek, poljoprivrednik i industrijski radnik, lojalan svom užem zavičaju Gornjoj Posavini, čovjek koji je živio ono u što je vjerovao.


 

Prilikom predstavljanja knjige, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je napomenuo kako monografija trajno čuva sjećanje na Celjaka kao temelj za buduće generacije. “Ovo vrijedno djelo nas podsjeća da širimo i promičemo  istinu o Domovinskom ratu i njegovim žrtvama. Pisana riječ traga za istinom u svijetu u kojem je, nažalost, svojstveno prešućivanje ili relativiziranje istine. Zato je uvijek važno isticati detalje iz života Marijana Celjaka, kao i drugih junaka Domovinskog rata. Za slobodu domovine, Marijan je dao i ono najvrijednije, svoj život”, rekao je Tomo Medved.

Naglasio je i kako će ovom knjigom novija hrvatska povijest i Domovinski rat biti preneseni na buduće generacije. 


 

Celjak će ostat zabilježen kao pregovarač prilikom predaje Barutane, prve vojarne JNA koju je preuzela Hrvatska vojska, napada na vojni objekt u Žažini, a poginuo je kao vođa pregovaračkog tima prilikom preuzimanja Radarske baze u Šašnoj Gredi.

Na mjestu njegove pogibije podignuto je spomen obilježje uz koje je, u organizaciji Udruge ratnih veterana 57 samb-a Marijan Celjak , održana komemorativna svečanost. Tu su vijence položili i svijeće zapalili članovi njegove obitelji, izaslanstvo obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Republike, zamjenik zapovjednika glavnog stožera HV-a brigadir Robert Suntešić, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Marin Piletić, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović, izaslanstva 1. mehanizirane bojne Tigrovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zajedničku molitvu predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Izaslanstva su položila svijeće i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u sisačkom naselju Topolovac.


IMG_0594

IMG_0605

IMG_0610

IMG_0607

IMG_0612

IMG_0619

IMG_0639

IMG_0624

IMG_0650

IMG_0675

IMG_0666

IMG_0680

IMG_0677

IMG_0682

IMG_0684

IMG_0687

IMG_0690

IMG_0589


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.