Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Gradnja zamjenskih kuća na potresom pogođenim područjima započinje početkom studenog

Uskoro će biti objavljen javni poziv za iskazivanje interesa za gradnju

Uskoro će biti objavljen javni poziv za iskazivanje interesa za gradnju

Ovih će dana Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje raspisati javni poziv za iskazivanje interesa za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. To je prvi korak u konstrukcijskoj obnovi obiteljskih kuća na potresom pogođenim područjima, a zainteresirani graditelji na poziv će se moći javiti tijekom sljedećih mjesec dana, s ponudama u okviru dva tražena modela, montažne ili klasične gradnje.

Postupak ugovaranja radova i gradnje trebao bi početi od 1. studenoga, najavio je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu, uz napomenu da se od potencijalnih ponuditelja očekuje da jasno naznače koliko kuća su u stanju sagraditi, u kojem vremenu i po kojoj cijeni.

„S tom pripremom nakon mjesec dana krećemo u pripremu same gradnje i od 1. studenoga počinjemo postupak ugovaranja tih radova, postupak gradnje i treći paralelni postupak, izdavanje rješenja o zamjenskim objektima svakom vlasniku“, kazao je Hanžek.

Pojasnio je da je riječ o obiteljskim kućama koje će se mahom graditi na česticama vlasnika srušenih objekata ili onih koji su toliko oštećeni da je njihova rekonstrukcija nemoguća.

Hanžek je kazao da je riječ o više od tisuću kuća na ukupnom području te je naveo da bi cjeloviti zamjenski objekt za dva člana kućanstva imao 55 četvornih metara površine, onaj za tri ili četiri člana 70, a za pet ili više članova 85 kvadrata, sve u skladu sa Zakonom o obnovi.

Također, državni tajnik upozorava pritom da će trajanje ovisiti i o tipu gradnje koju izabere vlasnik.

„Naravno, ovisno o tome je li riječ o montažnoj gradnji, suho-montažnoj gradnji ili klasičnoj gradnji rokovi će biti drukčiji pa će vlasnik biti upoznat s mogućnostima i odabrati ponuđeno rješenje“, izjavio je Hanžek.

Na taj način će se dio ljudi koji su sada smješteni u kontejnerima preseliti u svoje nove kuće. Hanžek uz to napominje da se trenutno 4776 osoba nalazi u 14 kontejnerskih naselja, ali i to da ima 2195 kontejnera koji se nalaze u dvorištima kuća.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.