Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

13. pjesnički susreti ”Milivoj Cvetnić” u Hrvatskoj Kostajnici

17. rujna u 19 sati u Hrvatskoj Kostanici

Milivoj Cvetnić rođen je 19. ožujka 1921. u Hrvatskoj Kostajnici. Nakon završene gimnazije na nagovor roditelja upisuje medicinu, ali odustaje i upisuje Filozofski fakultet ( njemački jezik i književnost) koji prekida 1942. zbog ratnih zbivanja. Iste je godine zbog neslaganja s režimom, uhićen u Zagrebu i zatvoren u Petrinji. U jesen 1943. mobiliziran je i služi kao bolničar, ali zbog narušenog zdravlja proglašen je nesposobnim i otpušten iz vojske. U kasno ljeto 1944. pridružuje se partizanima, a kod Cazina pogiba u borbi 26. prosinca 1944.  Nakon što se obitelj Cvetnić iza Oluje vratila u Hrvatsku Kostajnicu, otkrivena je kutija s pohranjenim rukopisima. Osim braće i sestara, nitko za te rukopise nije do tada znao. Milivojev brat Juraj Cvetnić na poticaj i uz pomoć svoga zeta, Davorina Radića, objedinio je, prepisao i dao na stručnu prosudbu sačuvane rukopise koji su potom tiskani i objavljeni.

Prvo izdanje zbirke pjesama pod naslovom Lirika objavljeno je 2006. godine. Zbirka pripovijedaka, Zaljubljena Madona, objavljena je 2010.

Kostajnički pjesnički susreti „Milivoj Cvetnić“ održavaju se  u spomen na prerano preminulog pjesnika, ove godine po 13.  put. Juraj Cvetnić i lokalni intelektualci te zaljubljenici u pisanu riječ uz podršku velikana hrvatske književnosti Petra Gudelja, Mile Stojića, Branimira Donata, Enesa Kiševića, Branka Pejnovića i Đure Tadića pokrenuli su manifestaciju koja afirmira i čitatelju približava knjigu.

Ovogodišnji Kostajnički pjesnički susreti ”Milivoj Cvetnić” održat će se  u Hotelu Central 17. rujna 2021. u 19 sati pod pokroviteljstvom Grada Hrvatska Kostajnica u skladu  s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.