Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Kutina u posljednjih pet godina bilježi značajan pad broja nezaposlenih

Od 1.847 nezaposlenih 2016. godine do 972 nezaposlenih u 2021. godini

Nesumnjivo je kako je gospodarstvo pokretač društva i nositelj razvoja te se najbolje može iskazati u broju zaposlenih i nezaposlenih osoba na određenom području. Zaposleni ljudi stvaraju profit, nove proizvode, poboljšavaju konkurentnost tvrtke svojim radom te skrbe o svojim obiteljima. Svako radno mjesto bitno je samo po sebi te je potrebno s vremena na vrijeme analizirati trenutno stanje i usporediti ga s drugim gospodarskim pokazateljima.

Nakon niza godina, u Kutini je broj nezaposlenih prema podacima HZZ-a ispod 1.000 te je, unatoč koroni, nastavljen pozitivan niz u gospodarstvu.

Tablica zaposleni, nezaposleni i mjere

Među brojnim komentarima u vezi broja zaposlenih, odnosno nezaposlenih često se u obzir uzima Petrokemija kao najveći poslodavac u Kutini, te se u sljedećoj tablici uzima i broj nezaposlenih koji su otišli iz spomenute tvrtke potaknuti otpremninama i ostalim razlozima u odnosu na opći broj nezaposlenih u Kutini. Uz to, u tablici su prikazane i razne mjere za poticanje gospodarstva od strane Grada Kutine, kao i izdvajanje za pomoć gospodarstvu uslijed posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-a 19. u 2020. godini.

S obzirom na postojeći pad broja nezaposlenih u Kutini može se iščitati kako polako, ali zasigurno mjere koje Grad Kutina poduzima u cilju poticanja gospodarstva i poduzetništva daju rezultate te se sve veći broj sugrađana odlučuje na pokretanje vlastitih poslovanja, ali i proširenje postojećih. Kao referentni broj zaposlenih s prebivalištem u Gradu Kutini uzet je broj HZMO o broju osiguranika mirovinskog osiguranja prema mjestu prebivališta sa zadnjim danom konkretne godine, odnosno do 30.06.2021. za 2021. godinu. Tako je broj osiguranika zadnji dan 2016. godine bio 7069, a 30.06.2021. godine 7449.

U 2016. godini je za Razvoj obrta, malog i srednjeg obrtništva, program 10001 iz Proračuna Grada Kutine izdvojeno 1.990.701,48 a 2020. 4.100.279,59, što je povećanje za više od 100%. U 2021. planirano je izdvajanje u visini od 3.437.000,00. U isto vrijeme broj nezaposlenih je s 1.847 u 2016. godini i 1.514 u 2017., pao na 972 nezaposlena u lipnju 2021. godine.

 

Broj zaposlenih, nezaposlenih i priljev radnika Petrokemije na HZZ 2016-21

 

Mjere koje redovito i svake  godine izdvaja Grad Kutina su:

MJERA I –  Javni poziv za PROGRAM sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi  u 2021. godini  na području Grada Kutine

MJERA II – Javni poziv za PROGRAM dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2021. godini  na području Grada Kutine

MJERA III – Javni poziv za PROGRAM dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima za ulaganje u turističke projekte u 2021. godini  na području Grada Kutine.

Bitno je istaknuti kako mlađi od 29 godina dobivaju 50% veći iznos pri prijavi na spomenute programe čime se mladi dodatno stimuliraju na pokretanje svojeg poslovanja te ne čudi  kontinuirani porast zanimanja za spomenute mjere.

Spram svega navedenog, u Kutini je 2018. godine započeo s radom Ziegler koji zapošljava oko 100 radnika te je u 2020. godini bilo u realizaciji i 7 privatnih investicija u poslovnim zonama Grada Kutine čime se proširuju i njihovi poslovni kapaciteti, ali i stvaraju nova radna mjesta. Dolazak novih poduzetnika u Kutinu i proširivanje poslovanja postojećih kutinskih poduzetnika potvrda su kako se u Kutini osjeti pozitivna poslovna klima te ju poduzetnici prepoznaju kao dobar odabir za svoje poslovanje.

 

Potpore Grada Kutine za razvoj gospodarstva i poduzetništva 2016-21

 

„Najveća izdvajanja za gospodarstvo su svakako bila u 2020. godini, i to preko 4 milijuna kuna. U tom iznosu se nalazi i pomoć poduzetništvu koja smo kao Grad, neovisno o državnoj pomoći, dali našim poduzetnicima u svrhu ublažavanja posljedica uzrokovanih COVID-om te smo tako svakako doprinijeli da se trend pada nezaposlenosti nastavi i u za gospodarstvo jako teškoj 2020. Svi napori koje Grad Kutina ulaže u gospodarstvo, direktno kroz prethodno spomenute mjere, ali  i indirektno poput ulaganja u poduzetničke zone, promociju ILZ, promociju Kutine kao grada pogodnog za ulaganja uvelike pomažu da broj nezaposlenih opada.

Od broja nezaposlenih svakako treba odbiti broj novo prijavljenih s Petrokemije, naročito u 2017., 2018. i 2019., koji su otišli uz stimulaciju, i uz naknadu sa Zavoda čekaju mirovinu. Ovakvi podaci su od iznimne važnosti za grad i moje sugrađane jer su izravni pokazatelj kako se ustrajnim radom i kvalitetnim odlukama dolazi do rezultata. I dalje ćemo kao Grad biti na usluzi svim sugrađanima i potencijalnim investitorima te su naša vrata otvorena za sva pitanja, a naročito u vezi naše Industrijsko-logističke zone“, rekao je Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.