Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Hrvatski sportski ribolovci u kategoriji do 25 godina osvojili svjetsko zlato!

Za reprezentaciju su nastupili i članovi ŠRU Bjelka GME Garbolino iz Sunje

Na 25. svjetskom prvenstvu koje se održalo u Mađarskoj u gradu Szolnoku, reprezentacija Hrvatske U25 u sportskom ribolovu, disciplini lov ribe udicom na plovak, svojila je prvo mjesto.

Svjetsko prvenstvo za kategorije mladeži (do 15, do 20 i do 25 godina) održalo se u mađarskom gradu Szolnoku od 02. – 07.08.2021. na kanalu Tisza. Republiku Hrvatsku predstavljale su reprezentacije u sve tri kategorije, a najveći uspijeh i prvo osvojeno ekipno zlato za mlađe kategorije osvojila je U25 reprezentacija. Za reprezentaciju su nastupali i članovi Športsko ribolovne udruge Bjelka GME Garbolino iz Sunje, Petrinjac Dino Hrenar i Starogradišćanin Mario Pejaković. Uz njih reprezentaciju su predstavljali Leon Međimurec i Leon Funes, te trener Miroslav Molnar i kapetan Željko Vrankić.

Prvog dana natjecanja Leon Funes i Leon Međimurec su ostvarili sektorske pobjede, dok je Mario Pejaković osvojio treće, a Dino Hrenar četvro sektorsko mjesto. Nakon prvog dana natjecanja reprezentacija je zauzela vodeću poziciju sa devet negativnih bodova, ispred Talijana sa dvanaest, te Španjolaca i Poljaka sa četrnaest negativnih bodova. Odlično odigranu i ostvarenu taktiku koja se bazirala na lovu amerčkih somića, ulovom velikog broja riba hrvatska reprezentacija potvrdila je i drugi dan natjecanja. Sa osvojenih dvanaest negativnoh bodova Hravatska je povećala svoju prednost i drugi dan natjecanja i osvojila svjetsko prvenstvo.

Drugog dana sektorsku pobjedu ostvario je Mario Pejaković sa ulovom od 23.619 kilograma, što je i največi ulov na stazi. Dino Hrenar osvojio je drugo, Leon Međimurec četvrto a Leon Funes peto mjesto. Ukupno su naši reprezentativci ostvarili 21 negativan bod, a srebrni Talijani i brončani Španjolci 26 negativnih. U pojedinačnom poretku, svjetsko zlato osvojio je sa dvije sektorske pobjede Španjolac Tamarit Isabel Luis, srebro Talijan Beltrami Filippo sa tri negativna boda, dok je broncu osvojio Poljak Kuchciak Konrad također sa tri negativn boda ali manjom ukupnom kilažom.

Od hrvatskih reprezentativaca u pojedinačnom poretku najbolji plasman je ostvario Mario Pejaković sa četiri negativna boda i samo bod ga je dijelio od pojedinačnog srebra. Međimurec Leon ostvario je pojedinačno sedmo mjesto sa pet negativnih bodova, Dino Hrenar osmo a Leo Funes deveto, obojica sa šest negativnih bodova.

Nakon niza srebrnih i brončanih ekipnih ostvarenja, ovo je prvo ekipno zlato u kategorijama mladeži. Hrvatska reprezentacija pokazala je odličnu taktiku i tehniku ribolova, ujednačenost natjecatelja i momčadski duh, te zasluženo osvojila svjetski tron.

Treba spomenuti da je Dini Hrenaru u trinaestogodišnjoj reprezentativnoj karijeri ovo peta medalja na svjetskim prvenstvima. Dosadašnja dva ekipna srebra, jedna bronca i jedno pojedinačno zlato koje je Dino ostvario 2010. godine u talijanskoj Mantovi, definitivno ga svrstavaju u jednog od najtrofejnijih sportskih ribolovaca u Hrvatskoj.

Uz reprezentaciju Hrvatske u kategoriji do 25 godina, nastupale su i reprezentacije U20 i U15, koje su također ostvarile solidne uspjehe. U kategoriji U20 Hrvatska reprezentacija je osvojila šesto mjesto. Prva je Mađarska s 9 negativnih bodova (35,224 gr), Poljska je druga sa 25 bodova (23,440 gr), a Španjolska treća sa 27,5 bodova (21,805 gr.). Za U20 reprezentaciju nastupali su Sara Strbad, Matej Šalković, Vito Frinčić, Marko Vinković, a trener i kapetan su bili Ivica Jakupak i Željko Sabolić.

U kategoriji U15 Hrvatska reprezentacija je osvojila četvrto mjesto. Prvo mjesto osvojili su također domaćini Mađari s 13 negativnih bodova (25,891 gr), Italija je druga sa 21 bodom (18,037 gr), a
Španjolska treća sa 21 bodom (16,195 gr.). U15 reprezentacija nastupala je u sastavu Lana Picer, Patrik Kovač, Jan Varga, Tomislav Tančak i Fabricio Ištvanek, a trener i kapetan bili su Zlatko Paučnik i Ivica Bonino Hasan.

Treba još spomenuti da se u rujnu održava svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu, disciplini Lov ribe udicom na plovak za seniore u Italiji, na kojem će nastupati također dva člana ŠRU Bjelka GME Garbolino iz Sunje, Siščanin Domagoj Ceković i Dejan Vondrak iz Lipika.

Uz reprezentativne nastupe njezinih članova, športsko ribolovna udruga Bjelka GME Garbolino Sunja od 11. do 17.10.2021. godine branit će boje svoga kluba i domovine na svjetskom prvenstvu za klubove koje se održava u Novom Sadu (ribolovna liga prvaka). S obzirom na kvalitetu Bjelkinih natjecatelja za očekivati je odličan rezultat na svjetskom klupskom prvenstvu u Srbiji.

 

U 25 ekipno

3. Hrvatska ekipni prvak svijeta

5. Dino Hrenar

6. Mario Pejaković


 

Još vijesti

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.