Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

U VRO “Oluja” oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Upravo na današnji dan 1995.godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Tijekom VRO “Oluja”  poginulo je 187 pripadnika hrvatske vojske i policije, najmanje 1100 je ranjeno, a dvoje pripadnika oružanih snaga vode se kao nestali.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.