Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Važno upozorenje i savjeti prilikom dehidracije djece u vozilima

Djeca trebaju stalno biti pod nadzorom roditelja!

Djeca trebaju stalno biti pod nadzorom roditelja!

S obzirom na to da je nedavno od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u automobilu i da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice, poručuju iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Također, u ljetnom je periodu važno naglašavati i opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te poticati da djeca stalno budu pod nadzorom roditelja.

U tu svrhu, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izrađen je letak sa savjetima. Sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.

letak-djeca (1)

 

Ukoliko je došlo do pregrijavanja organizma djeteta ili toplotnog udara, postupci koje treba provesti uključuju premještanje djeteta u hlad ili unošenje u hladniju prostoriju, pozivanje hitne pomoći, namakanje ručnika ili majice u mlaku vodu i hlađenje njime cijelog tijela, a posebno treba obratiti pažnju na područja kojima se veće krvne žile nalaze blizu površine tijela (zapešća, vrat, područje iza koljena).

Također, davanje djetetu dovoljno tekućine (ne previše zaslađenu ili prehladnu, ukoliko je moguće izotoničnu), te ako je moguće i/ili što prije istuširati ili okupati dijete mlakom vodom.

Ako je dijete bez svijesti, položiti ga na bok i pratiti vitalne znakove (puls, disanje) do dolaska liječničke pomoći. Poželjno je da dijete ostane u zatvorenom i rashlađenom prostoru nakon intervencije tijekom cijelog dana.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.