Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Identificirani posmrtni ostatci dvije osobe s područja naše županije koje su nestale 1991. godine

Još uvijek se traga za 1858 osoba

U petak, 25. lipnja 2021. godine na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka žrtava Domovinskoga rata.

Identificirani su posmrtni ostatci dvije osobe koje su nasilno odvedene i nestale 1991. godine na području Sisačko-moslavačke županije. Posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani tijekom 2020. godine iz pojedinačnih grobnica na tom području.

Radi se o hrvatskom branitelju zarobljenom u akciji u srpnju 1991. na cesti Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica, kod mjesta Slabinja, te o civilnoj žrtvi Domovinskoga rata nestaloj u listopadu 1991. godine prilikom napada i privremene okupacije Novog Sela Glinskoga.

Preciznije, identificirani su posmrtni ostatci Ivice Paunovića iz Hrvatske Kostajnice koji se vodi kao nestali od 26. srpnja 1991. godine te civila Josipa Škrinjarića iz Novog Sela Glinskog koji se vodi nestalim od 3. listopada 1991. godine.

Tome je nazočio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici Darko Nekić i Špiro Janović te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri.

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

“Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene Hrvatske države, obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske” kazao je Medved i potom uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1858 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.