Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

U Kutini predstavljen projekt izgradnje sortirnice

Ukupna vrijednost investicije je oko 18 milijuna kuna

U Poduzetničkom inkubatoru Kutina održana je početna konferencija u sklopu projekta izgradnje sortirnice u Kutini. Uz gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića, predstavnike Grada Kutine, Razvojne agencije Mrav i Eko Moslavine d.o.o. predstavljen je projekt sortirnice, tj “Reciklažno dvorište s pogonom za razvrstavanje komunalnog otpada, Etapa 2 – pogon za razvrstavanje komunalnog otpada“.

Kako bi uopće mogao aplicirati za navedeni projekt, Grad Kutina je 2020. godine potpisao sporazum s osam jedinica lokalne samouprave, gradovima Petrinjom, Popovačom i Garešnicom te općinama Velika Ludina, Lipovljani, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac, o korištenju zajedničke sortirnice koja će biti izgrađena u Kutini.

„Na području Grada Kutine i ostalih JLS potpisnica Sporazuma ne postoji uspostavljena sortirnica, a navedene JLS su sukladno članku 28. ZOGO-a osigurale odvojeno prikupljanje otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila i krupnog (glomaznog) otpada, izgradnjom ove sortirnice izravno će se doprinijeti održivom gospodarenju otpadom, poboljšanju sustava gospodarenja otpadom na navedenim područjima, omogućiti će se dodatno sortiranje odvojeno prikupljenih sirovina te povećanje njihove kvalitete i vrijednosti, čime će se ostvariti dodana vrijednost u smislu smanjenja troškova JLS-a budući da se sada moraju pobrinuti za propisno zbrinjavanje takvog otpada, što rezultira visokim troškovima“ rekla je voditeljica projekta Josipa Kos. O vrijednosti projekta gradonačelnik Zlatko Babić

 

 

Projektom se planira izgraditi i opremiti postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala (sortirnica). Sortirnica je građevina namijenjena unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom, u kojoj se razvrstava, mehanički obrađuje te skladišti odvojeno prikupljeni otpad.

Sortirnica će biti izgrađena na adresi Ulica Stjepana Radića 298, uz pogon reciklažnog dvorišta, na parceli sjeverno od odlagališta komunalnog otpada, na ukupnoj površini od 5500 m².

 

 

„Drago mi je što naš grad ide naprijed u pogledu gospodarenja otpadom i zaštiti okoliša te na tome treba i dalje ustrajati“, zaključio je  gradonačelnik Zlatko Babić.

 

sortirnica 31.5.2021 ABCD

Josipa Kos - Mrav 31.5.

sortirnica 31.5.2021 AB

Zlatko Babic 31.5.

Još vijesti

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.