Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Preminuo brigadni general Vlado Hodalj

Bio je ratni zapovjednik 120. brigade HV-e i Zapovjednik obrane grada Siska

Bio je ratni zapovjednik 120. brigade HV-e i Zapovjednik obrane grada Siska

Ratni zapovjednik 120. br. HV-e i Zapovjednik obrane grada Siska, brigadni general Vlado Hodalj (1947.), preminuo je u utorak, 29.lipnja u Općoj bolnici Zadar.

Završava Vojnu akademiju 1970., a 1982. godine i Komandno štabnu akademiju. Službovao je u Sisku, Samoboru, Petrinji i Ilirskoj Bistrici na dužnostima od komandira do komandanta brigade.

U kolovozu 1991. godine napušta JNA i aktivno se uključuje u obranu Republike Hrvatske sudjelujući u formiranju 120. brigade Zbora narodne garde te postaje njezin zapovjednik.
Premještanjem u Hrvatsko vojno učilište, načelnik je Katedre strategije i operative. Jedan je od osnivača Zapovjedno stožerne škole u kojoj predaje primijenjeni dio taktike u vođenju oružane borbe. Također, obnašao je odgovorne dužnosti u Glavnom stožeru Hrvatske vojske.

U VRO „Oluja“ sudjeluje na osobni zahtjev. Za vrijeme VRO „Oluja“ koordinator je Glavnog stožera Hrvatske vojske za Sisačko-banijsko ratište. U tom svojstvu, svojim iskustvom i zalaganjem doprinosi izvršenju zadaća koje su bile pred postrojbama koje se sudjelovale u VRO. Zajedno s generalom Petrom Stipetićem sudjeluje u pregovorima i potpisivanju predaje 21. korpusa neprijateljske vojske.

Umirovljen je 1996. godine, ali nije prestao djelovati na promicanju istine o Domovinskom ratu kao i njegovih vrijednosti. Autor je i nositelj predavanja „VRO Oluja“, „Sisak u Domovinskom ratu“ koje je izlagao za polaznike Hrvatskog vojnog učilišta, nastavnike povijesti u srednjim školama te za građane Siska povodom Dana Grada. Angažiran je kao suradnik u izradi znanstvenih projekata „Hrvatska vojska 2000, nacionalna sigurnost, oružane snage i demokracija“ (Zagreb, 1999.), suradnik i istraživač na projektu Vlade Republike Hrvatske „Hrvatska u 21. stoljeću-nacionalna sigurnost“ (Zagreb, 2001.), suradnik u izradi knjige „Narodna zaštita u Domovinskom ratu“ (Zagreb, 2002.) i koautor Monografije „120. brigada u Domovinskom ratu 1991.-1993. godine“.

Za zasluge u Domovinskom ratu je odlikovan:

-Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1992.

-Redom bana Jelačića

– Redom hrvatskog trolista

– Redom hrvatskog pletera

– Spomenicom domovinske zahvalnosti –

– Medaljom Oluja

– 2008. godine, za izuzetan doprinos slobodi i neovisnosti Hrvatske dodijeljena mu je plaketa Sisačko-moslavačke županije

– 2010. godine, Gradsko vijeće Grada Siska mu je dodijelilo „Nagradu za životno djelo“.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.