Image00003

Župan Ivo Žinić je u petak, 14. svibnja u Glini posjetio novu malu hidroelektranu „Fajerov mlin“.

„Ovdje je izgrađena nova mala hidroelektrana, jedna od prvih u našoj županiji. Na ovoj je lokaciji nekad bio, sada srušen, „Fajerov mlin“ koji je služio ljudima kao mlin, ali i davao određenu količinu električne energije. Ova mala hidroelektrana snage 450 kW je nešto što predstavlja početak korištenja vodne energije, ali i solarne energije.“

Župan je posebno napomenuo kako je projekt pokrenut na inicijativu Josipa Cerjaka, tu su i njegova sestra Ankica Mrđenović, njen suprug Nikola, koji su nastavili ovaj projekt uz pomoć inženjera i prijatelja. Nije bilo jednostavno realizirati ovu viziju, rekao je župan i dodao kako je ovo velik doprinos budućnosti glinskog kraja.

„Glina je, možemo reći, ovog trena energetski neovisan grad, jedan od rijetkih u Hrvatskoj. Imamo malu hidroelektranu, ali i dvije velike elektrane koje proizvode energiju veće snage, kao i toplinsku energiju. Rekli su mi vlasnici da idu u gradnju solarne elektrane. To je budućnost!“, rekao je župan Ivo Žinić i podsjetio da Sisačko-moslavačka županija potiče nove tehnologije te najavio gradnju postrojenja za testiranje baterija za električne automobile, pokretanje izrade strojeva za izradu namještaja, kao i pogona za izradu panela fotonaponskih ćelija, sve u Glini.

 

Image00001

Image00002

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007


 

Župan Žinić posjetio novu malu hidroelektranu “Fajerov mlin” u Glini
5.00(1 glas)
Komentara(0)