Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Za radove hitne sanacije dosad odobreno više od 53,8 milijuna kuna

Dosad ukupno riješeno 1610 zahtjeva

Dosad ukupno riješeno 1610 zahtjeva

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za povrat utrošenih sredstava hitnih sanacija krovišta, dimnjaka, zabata i dizala dosad je riješilo ukupno 1610 zahtjeva te je odobren povrat sredstava u iznosu od 53.876.758,77 kuna.

Inače, ta je mjera odlukom Vlade od 1. travnja 2021. godine povećana sa 12 tisuća na 16 tisuća kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće ili zgrade, odnosno na 25 tisuća kuna po obiteljskoj kući (ukoliko nema više posebnih dijelova).

Da bi se ostvarilo pravo na isplatu razlike, potrebno je podnijeti zahtjev na Obrascu 5 te se pozvati na klasifikacijsku oznaku (KLASU) rješenja na temelju kojega je isplaćena svota od 12 tisuća kuna. Pritom nije potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju.

Pravo na povrat novca za hitne sanacije imaju oni građani koji su samostalno krenuli hitno sanirati štete na krovištima, dimnjacima, zabatima, dizalima i stubištima.

Za ostvarivanje prava na povrat novca potrebno je angažirati ovlaštenog inženjera koji će načiniti elaborat popravka, angažirati izvođača radova, angažirati ovlaštenoga građevinskog inženjera, odnosno ovlaštenog inženjera strojarstva (bojler, plinske instalacije) te čuvati originalne račune.

Zahtjev ispunjen na OBRASCU 5 predaje vlasnik, suvlasnik, predstavnik suvlasnika, odnosno upravitelj  višestambene ili poslovne zgrade, a predaje se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu, Ulica Republike Austrije 20 – osobno u pisarnici, poštom, pomoću aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani ili pak u izmještenim uredima Ministarstva u Sisku (Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1), u Petrinji (Trg Matice hrvatske 18), u Glini (Trg bana Josipa Jelačića 2), u Hrvatskoj Kostajnici (Ulica Vladimira Nazora 17) i u Lekeniku (Zagrebačka ulica 77A). Rok za predaju zahtjeva je 31. prosinca 2021. godine.

Istovremeno, Ministarstvo je do 21. svibnja 2021. godine zaprimilo 10 843 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Izdano je 259 odluka o obnovi te kako će se ovaj broj sve više povećavati,  Ministarstvo poziva sve građane, koji to dosad još nisu, da što prije podnesu zahtjev za obnovom kako bi se isti mogli početi rješavati.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.