PADAJ SILO - Portal Vizual

“Moramo, eto, razočarati razne Zeke Darke, serijal se nastavlja. Još nekoliko dana i ostvarit će se naziv našeg tragisatiričnog igrokaza. Sila i nepravda će pasti.

Prvi krug izbora je završio. Siščani i svi stanovnici županije, koji su željeli birati, rekli su svoje. Za novog župana najveću potporu ima mladi, a već prekaljeni, Ivan Celjak. Uvjerljivo vodi, ali njegovi birači ne smiju olako shvatiti tu naizgled veliku prednost. Novska i Kutina su izabrale. Sposobne i proaktivne gradske uprave sugrađani prepoznaju. Marin Piletić i Zlatko Babić su svaku sumnju riješili u prvom krugu izbora.

Hrvatska Kostajnica bila je oslobođena izbornog šušura. Možda je biračima i žao, ali vjerojatno je sadašnji gradonačelnik prevelik izazov pa se konkurencija uplašila. Glina, Petrinja, Popovača i Sisak svoje će gradonačelnice i gradonačelnike izabrati na Dan državnosti. Baš lijepo i tako simbolično.

Glina više neće imati gradonačelnika iz HDZ-a. Za vođenje grada Gline bore se dvojica nezavisnih kandidata. Nismo pretjerano upoznati s njihovim biografijama i dosadašnjim djelovanjem u Glini pa ne možemo ni predvidjeti rezultat. U Petrinji, uspoređujući rezultate za Gradsko vijeće i preferencije, tj. možebitne simpatije članova lista prema dvoje kandidata, laganu prednost dajemo Magdaleni Komes. Vrlo slična situacija se pojavljuje u Popovači, gdje predviđamo pobjedu dosadašnjeg gradonačelnika Josipa Miškovića.

Najzanimljiviji će izbori biti oni sisački. Čini se kako dosadašnja gradonačelnica ima relativno veliku prednost. Šest posto. Ma ni čut. Nervoza raste, a reakcije obiteljskog tima koji još par dana vodi Sisak su i smiješne i utužive. Po gradskim i medijskim pričama naša tužba bila bi mačji kašalj za ono što bračni par Ikić Baniček optužuju mnogi drugi. Dojavljuju nam sugrađani o izvidima državnih institucija u nekim gradskim objektima. O silnim prijavama za nezakonito i po grad štetno poslovanje. O mobingu, maltretiranju i otpuštanju djelatnika gradskih tvrtki. Al dobro, postoje institucije koje će odraditi svoj posao.

Vratimo se na izbore. Kad već spomenuh gradske priče i tračeve, jutros me prijatelj izvijestio kako je iz prve ruke čuo da Željka Josić već ima osigurano Gradsko vijeće. Svi kandidati iz ostalih stranaka i nezavisnih lista daju podršku novoj gradonačelnici. Stvar ide još dalje, pa se novoj vlasti nude i dvojica vijećnika s Kristinine liste.

Da nije tako, bilo bi čudno i nenormalno. Svi su kandidati sudjelovali u kampanji i isticali mnogobrojne greške, propuste, loše namjere i izvedbe, a neki i protuzakonite radnje sadašnje gradonačelnice i njezine ekipe. Pa ne mogu nakon izborne noći, vidjevši rezultate, reći: pa nije to baš tako strašno…

Takvo bi preokretanje kaputa bilo strašno. Kako ljudi vole kazati, dno dna. Njihova bi karijera, ne samo politička, bila zapečaćena.

Na sreću po grad Sisak i njegove građane, izborni rezultati za buduću vlast su povoljni i potpisom ugovora o suradnji na projektima za boljitak grada u nekim novim, ljepšim okolnostima i vremenima stvaraju ambijent koji jamči dugoročno i skladno upravljanje gradom koji vole i u koji se kunu.

Ovom epizodom završavamo ciklus “No pasaran, Kristina, no pasaran” iz serijala “Padaj silo i nepravdo”, iz jednostavnog i svima očitog razloga… jer Kristina neće proći.”


Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Trinaesta emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”
3.67(3 glasova)
Komentara(0)