Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Trinaesta emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Moramo, eto, razočarati razne Zeke Darke, serijal se nastavlja

Moramo, eto, razočarati razne Zeke Darke, serijal se nastavlja

“Moramo, eto, razočarati razne Zeke Darke, serijal se nastavlja. Još nekoliko dana i ostvarit će se naziv našeg tragisatiričnog igrokaza. Sila i nepravda će pasti.

Prvi krug izbora je završio. Siščani i svi stanovnici županije, koji su željeli birati, rekli su svoje. Za novog župana najveću potporu ima mladi, a već prekaljeni, Ivan Celjak. Uvjerljivo vodi, ali njegovi birači ne smiju olako shvatiti tu naizgled veliku prednost. Novska i Kutina su izabrale. Sposobne i proaktivne gradske uprave sugrađani prepoznaju. Marin Piletić i Zlatko Babić su svaku sumnju riješili u prvom krugu izbora.

Hrvatska Kostajnica bila je oslobođena izbornog šušura. Možda je biračima i žao, ali vjerojatno je sadašnji gradonačelnik prevelik izazov pa se konkurencija uplašila. Glina, Petrinja, Popovača i Sisak svoje će gradonačelnice i gradonačelnike izabrati na Dan državnosti. Baš lijepo i tako simbolično.

Glina više neće imati gradonačelnika iz HDZ-a. Za vođenje grada Gline bore se dvojica nezavisnih kandidata. Nismo pretjerano upoznati s njihovim biografijama i dosadašnjim djelovanjem u Glini pa ne možemo ni predvidjeti rezultat. U Petrinji, uspoređujući rezultate za Gradsko vijeće i preferencije, tj. možebitne simpatije članova lista prema dvoje kandidata, laganu prednost dajemo Magdaleni Komes. Vrlo slična situacija se pojavljuje u Popovači, gdje predviđamo pobjedu dosadašnjeg gradonačelnika Josipa Miškovića.

Najzanimljiviji će izbori biti oni sisački. Čini se kako dosadašnja gradonačelnica ima relativno veliku prednost. Šest posto. Ma ni čut. Nervoza raste, a reakcije obiteljskog tima koji još par dana vodi Sisak su i smiješne i utužive. Po gradskim i medijskim pričama naša tužba bila bi mačji kašalj za ono što bračni par Ikić Baniček optužuju mnogi drugi. Dojavljuju nam sugrađani o izvidima državnih institucija u nekim gradskim objektima. O silnim prijavama za nezakonito i po grad štetno poslovanje. O mobingu, maltretiranju i otpuštanju djelatnika gradskih tvrtki. Al dobro, postoje institucije koje će odraditi svoj posao.

Vratimo se na izbore. Kad već spomenuh gradske priče i tračeve, jutros me prijatelj izvijestio kako je iz prve ruke čuo da Željka Josić već ima osigurano Gradsko vijeće. Svi kandidati iz ostalih stranaka i nezavisnih lista daju podršku novoj gradonačelnici. Stvar ide još dalje, pa se novoj vlasti nude i dvojica vijećnika s Kristinine liste.

Da nije tako, bilo bi čudno i nenormalno. Svi su kandidati sudjelovali u kampanji i isticali mnogobrojne greške, propuste, loše namjere i izvedbe, a neki i protuzakonite radnje sadašnje gradonačelnice i njezine ekipe. Pa ne mogu nakon izborne noći, vidjevši rezultate, reći: pa nije to baš tako strašno…

Takvo bi preokretanje kaputa bilo strašno. Kako ljudi vole kazati, dno dna. Njihova bi karijera, ne samo politička, bila zapečaćena.

Na sreću po grad Sisak i njegove građane, izborni rezultati za buduću vlast su povoljni i potpisom ugovora o suradnji na projektima za boljitak grada u nekim novim, ljepšim okolnostima i vremenima stvaraju ambijent koji jamči dugoročno i skladno upravljanje gradom koji vole i u koji se kunu.

Ovom epizodom završavamo ciklus “No pasaran, Kristina, no pasaran” iz serijala “Padaj silo i nepravdo”, iz jednostavnog i svima očitog razloga… jer Kristina neće proći.”


Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.