Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Prva emisija ciklusa “Smrt fašizmu, sloboda narodu”

Pa kako se naša gradska vlast ne sjeti Vlade Janića Cape?

Pa kako se naša gradska vlast ne sjeti Vlade Janića Cape?

“Tema o kojoj danas govorimo je: alternativa.

Neki će odmah poskočiti: Zašto? Kakva vražja alternativa? Dosta mi je alternativaca u glazbi, modi, sad još i u politici. Još ćete navijat za “Možemo”? E, samo nam još to treba… pa da cirkus bude kompletan.

Ne, ne i ne. Nećemo navijati ni za koga. Govorit ćemo o alternativnom, nepolitičkom mišljenu i djelovanju u Sisku i reakciji gradske vlasti na to, za njih, nepoćudno ponašanje.

Po rječniku stranih riječi, alternativa znači izbor za jednu između dviju odluka, ili u širem kontekstu, odabir neuobičajene, neklasične, neki bi rekli nekonzervativne strane, mišljenja i djelovanja.

U uređenim sredinama alternativa je mjerilo slobode jednog društva. Svako civilizirano društvo voli i podržava alternativu.

Inspiraciju za ovu temu nam je dala predstavnica sisačkog establišmenta, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček intervjuom u tjedniku Globus u ožujku ove godine. Naslov: “Cilj mi je da Sisak i županija budu zona oslobođena od HDZ-a”. Naizgled predizborni, motivirajući poziv vjernim biračima da poraze političkog suparnika. Međutim, listajući Google i pregledavajući poruke svih političkih čimbenika u Hrvatskoj i šire, nitko i nigdje, osim kretenskih ridikula, ne spominje “konačno rješenje” svojih konkurenata. Možda je nešto slično, priznajemo puno grublje, prije osamdesetak godina govorio jedan suludi brko. Ali prošlo je puno godina, tko bi to danas radio neistomišljenicima.

I onda se sjetih prosvjeda mladih hokejaša i njihovih roditelja pred ulazom u Ledenu dvoranu. Nije li to bio prvi javni simptom nekog demokratskog hendikepa od kojeg boluje naša gradonačelnica? Nije li zabrana ulaska djeci željnih igre na led zajedničke nam dvorane, prvo vidljivo mahanje crnom zastavom totalitarizma? Kako to nismo prije vidjeli? Možda su neki vidjeli, ali nismo bili zainteresirani jer nisu nama bliski. Možda nismo željeli vidjeti? To je problem. Ne samo u Sisku, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Zamalo, mržnjom prema drugoj političkoj opciji često nesvjesno podržavamo diktatorske postupke “naše” strane. Alibi su nam navodni “njihovi” postupci od ranije, ili kao “oni bi bili još gori”. Često sam čuo rečenicu ususret izlasku na izbore; “ruka bi mi se osušila da zaokružim njih”. To izgovaramo potpuno nesvjesni kako stvarno izgleda “naša strana”. To izgovaramo i time podržavamo, evo uzet ću na primjer, nepuštanje djece na gradsko klizalište. Time podržavamo i takvo autokratsko ponašanje misleći da činimo dobro djelo.

A sve je počelo kao alternativa. Nekolicina igrača i ljubitelja hokeja, zbog njima znanog razloga, željela je osnovati novi klub. Za svakog normalnog čovjeka, a kamoli gradonačelnika, svake podrške vrijedna inicijativa.

Neka cvate tisuću cvijetova sportske aktivnosti. Neka natjecanje među sisačkim klubovima iznjedri bolje igrače i rezultate. Ali ne, to ne. Alternativno mišljenje, a kamo li djelovanje ne dolazi u obzir. Tu se upletu nekakve sisačke sportske asocijacije, pa utvrde kako to nešto nije po pravilima, zakonima i svim drugim propisima. Redari na ulazu na klizalište dobiju naređenje: “Ne puštaj bandu! To su neregularni, protuzakoniti remetilački elementi koje moramo uništiti i zatrti.”

Djecu i roditelje? Bake i djedove s njihovim unucima? Samo zato što su osnovali drugi hokejaški klub?

Pa kako se naša gradska vlast ne sjeti Vlade Janića Cape, kojem onako ponosno kliču “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. Capo je bio tadašnja alternativa, Capo je bio protiv ondašnjih zakona i propisa, pa i protiv onih koji su ustrojili: Treblinku, Auschwitz, Dachau i Jasenovac. A sve je to bilo po nekakvom zakonu i propisu.

Jadni moji socijaldemokrati, pa zar ni to ne vidite. Capo bi, da je živ, u dresu hokejaškog kluba Siscia zajedno s tom djecom i roditeljima stajao pred zatvorenim vratima Ledene dvorane mrko gledajući u stroge i neumoljive stražare, koje ste vi naručili.

Što reći za kraj prve epizode iz ciklusa “Smrt fašizmu, sloboda narodu”. Možda najbolje ništa. Svakom na dušu.”

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.