Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Osma emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Jedna akcija sisačke gradonačelnice prevršila je svaku etičku i moralnu mjeru

Jedna akcija sisačke gradonačelnice prevršila je svaku etičku i moralnu mjeru

“Izborno je vrijeme. Svi obećavaju svašta. Te ovo, te ono, mi ćemo, pa ćemo, znamo, želimo, možemo… i tako dalje i tako dalje.

Sve je to potpuno legitimno i u cijelom svijetu isto. Čak su i vrijeđanja protukandidata nešto uobičajeno. Nekorektno, nepristojno ali ajde, kampanja je pa se može malo previše posolit. Moguće je i svjesno ne govoriti istinu tj. lagati. To se može podvesti pod željene, ali teško provedive planove. Na primjer, Siščani će imati standard kao građani Ženeve ako izaberete mene. Dobro, to je malo previše, ali super zvuči.

Svašta naši političari nude i obećavaju, na kraju krajeva, to im je u opisu radnog mjesta. Pa koji bi od kandidata izjavio “Izaberite mene i sigurno će te pogriješiti!” ili onaj duhoviti “Glasajte za mene, jer vama će biti isto, a meni bolje”.

Makar je to neka vrsta utrke koja bi trebala biti natjecanje s podjednakim izgledima za pobjedu, to ipak nije tako. Sadašnji ili recentni župan, gradonačelnik ili načelnik ima sigurno već u startu 40% prednosti. Ima složenu infrastrukturu, ima valjda neke organizacijske reference, sigurno je nešto i pomogao stanovnicima svoje izborne jedinice. Mnogi ga poznaju, nada se po dobru. U svakom slučaju ima bolju startnu poziciju.

Elementarna je pristojnost, kada si u poziciji recentnog prvog čovjeka neke sredine, ne pretjerivati u korištenju zajedničkih resursa u svoje predizborne aktivnosti. Na primjer, ne voziti se službenim vozilom u obilasku terena u predizborno vrijeme, ne koristiti zaposlenike lokalne samouprave u svojoj kampanji, pogotovo u radno vrijeme, ne organizirati sastanke svog izbornog stožera u službenim prostorima općine, grada ili županije. Ukratko, ne služiti se novcem, nekretninama i pokretnom imovinom svih nas u svoju korist. Lakše je reći nego učiniti. Kladio bi se da nijedan od postojećih načelnika, gradonačelnika ili župana nije potpuno čist u navedenin primjerima. Čak i to je za ljude.

Ali jedan događaj, to jest jedna akcija sisačke gradonačelnice prevršila je svaku etičku i moralnu mjeru. Kada grad umirovljenicima donira Uskrsnice ili Božićnice, može. Vezano je uz neke blagdane, pa neka naši najugroženiji imaju i barem malu pomoć od grada. Dogodio se potres, može. Pomoći obiteljima s najoštećenijim domovima. Sve se to može podvesti pod uobičajeno, usudio bi se reći, kao svugdje u svijetu.

Ali Kristina Ikić Baniček u želji da pokupi što više vaših glasova, da zagrabi najdublje u rezervoar naše političke odluke, dotaknula je dno. Dotaknula je dno dna. Zagrebla je mulj.

Dragi slušatelji o toj, po mnogima najlicemjernijoj, akciji sadašnje gradonačelnice u sljedećoj tragisatiričkoj epizodi pod nazivom “Preko dječice do gradske vijećnice”.

Slušajte i dalje naš serijal “Padaj silo i nepravdo”, još uvijek smo u epizodama pod zajedničkim nazivom “No pasaran, Kristina, no pasaran” ili na hrvatskom “Neće proći, Kristina, neće proći”.

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.