josip mišković

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi prepoznala je važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja i službeno proglašen Svjetskim danom pčela. Njihova važnost očituje se u tome što su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75% prehrambenih proizvoda pa poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima.

Sisačko-moslavačka županija ubraja se u vodeće hrvatske krajeve kada je riječ o broju aktivnih pčelara i pčelinjih zajednica. Svaka deseta košnica nalazi se upravo na našem tlu. Od nedavnih potresa je stradalo više od 7 tisuća pčelinjih zajednica, a problemi su se nastavili i tijekom proljeća zbog loših vremenskih uvjeta.

Dobra vijest za pčelare, posebice one iz Popovače i Veliku Ludine koji su okupljeni u Pčelarsku udrugu „Lipa“ je realizacija projekta „Kuća meda“.

Grad Popovača u procesu je kupnje odgovarajućeg prostora na području Strušca, u neposrednoj blizini Parka prirode Lonjsko polje u sklopu kojeg će se realizirati planirane aktivnosti.

Uz prezentaciju proizvoda pčelari će tako imati mjesto za održavanje edukacija i raznih drugih aktivnosti.

Više je rekao gradonačelnik Josip Mišković:


 

Kako je pojasnio Dražen Kocet, član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, uz brojne poticaje, ali i promociju, u koju se uz podizanje kvalitete meda i ostalih pčelinjih proizvoda ulažu veliki napori ali i financijska sredstva, budućnosti u ovom poslu ima.


pcele

“Kuća meda” – dobra vijest za pčelare
0.00(0 glasova)
Komentara(0)