Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Jedanaesta emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Drugi dio odgovora novinarki Net.hr-a, Đurđici Klancir

Drugi dio odgovora novinarki Net.hr-a, Đurđici Klancir

“Jučer smo, dragi slušatelji, počeli s odgovorima na pristigla pitanja cijenjene kolegice Đurđice Klancir. Ona je postavila dva seta pitanja, prvi našoj urednici Karmen Valenta, čije smo odgovore imali prigodu čuti jučer i direktoru Leu Merzelu, koji će odgovarati danas.

Kako bi zadovoljili znatiželju naše kolegice, a ujedno ispunili svetu zadaću otvorenog i slobodnog novinarstva, želimo da u isto vrijeme odgovore dobije i poštovana kolegica i javnost. Neka i vi dragi slušatelji čujete što zanima cijenjenu kolegicu.

Pitanja i odgovore urednice i direktora smo odvojili u dvije emisije jer bi slušatelji vjerojatno, ja bih rekao gotovo sigurno, zaspali slušajući sva pitanja i odgovore. Ako vam se i učini da su pitanja tendenciozna i naručena, ne mora biti, najbolje vi prosudite sami. Zato ih emitiramo pet puta dnevno.

Pitanja Đurđice Klancir našem direktoru pročitat će urednica Karmen Valenta, a njegove će odgovore, besplatno, pročitati Siniša Vidović zvan Cezar.

Tko je naručio serijal “Padaj silo i nepravdo”? Je li to autorski uradak novinara s radija ili se radi o promotivnom materijalu, zakupu prostora u okviru predizbornih aktivnosti ili slično?

Hvala na sličnom pitanju urednici i meni, pa ću vam slično i odgovoriti. Serijal “Padaj silo i nepravdo”, podijeljen na epizode “No pasaran, Kristina, no pasaran” i “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, nije naručio nitko. Ama baš nitko. Ali su ga zato silno potaknuli, i još jače i bolje prihvatili građani grada Siska. To je redakcijski uradak novinara radija Quirinus, zasnovan na mnogim skandalima i aferama Kristine Ikić Baniček i njoj bliskih osoba. I sto puta ćemo reći, serijal nije ničiji promotivni predizborni projekt. Niti ga je itko posebno platio ili će ga platiti. U tome na bilo koji način ne sudjeluje niti jedna stranka. Tako nam Bog pomogao.

Je li točno da je vaša tvrtka, S-TEL, izgubila spor s Gradom Siskom, da imate pravomoćnu presudu i da ste pod ovrhom – da morate platiti nešto više od 700 tisuća kuna, no odbijate ispuniti tu presudu? U tim okolnostima se objava ovakvog serijala može shvatiti kao – osveta? Je li izdavač, vlasnik radija, tvrtka S-TEL, prisilila glavnu urednicu na ovaj uradak, ili je glavna urednica autonomno odlučila pripremiti ovaj serijal, ako se radi o novinarskom projektu, a ne promotivnom materijalu?

Poštovana gospođo Klancir, krivo su vas obavijestili. Potpuno suprotno. Tko to vama okreće pilu naopako? Tužbu radija Quirinus protiv Grada Siska Općinski sud u Sisku proglašava utemeljenom. Znači, mi smo dobili prvostupanjski sudski proces. Grad se žalio na tu odluku Županijskom sudu u Sisku, koji će konačnu odluku donijeti najkasnije do početka srpnja. Spomenuta blokada našeg računa je ono za što vi optužujete nas. Osveta. Potpuno uvjereni u utemeljenost naše tužbe očekujemo i povoljno rješenje na Županijskom sudu. S velikom ćemo vas radošću obavijestiti o konačnom rješenju.

Najbolji odgovor na vaše, najblaže rečeno neumjesno pitanje o prisiljavanju gospođe Valenta, jest njeno sudjelovanje u odgovorima na vaša pitanja, gdje ona doduše glumi vas. Dopustite da i mi vama, ovako pred uhom javnosti, postavimo jedno blago pitanje: Što vam je gospođo Klancir, pa vi ste 2019. proglašeni novinarkom godine?

Pregledom portala (Quirinus portal) stječe se dojam da dominiraju oglasi kandidata HDZ-a. Jeste li vi ponudili oglasni prostor na vašem radiju svim kandidatima, i kakav je ukupno odaziv? Koje sve stranke, i u kojem iznosu – su zakupile oglasni prostor na Radio Quirinusu? Je li jedan od vlasnika tvrtke, Darko Pavlak, bivši HDZ-ov gradonačelnik, još uvijek član stranke HDZ?

Gospođo Klancir, na dio ovog pitanja odgovor morate potražiti kod stranaka koje sudjeluju u izbornom procesu. One autonomno odlučuju gdje i koliko će se oglašavati. Što se radija Quirinus tiče, svima su još uvijek širom otvorena vrata, na kraju krajeva, i naš je cjenik objavljen, javan i dostupan. Skoro sve stranke su tu mogućnost i iskoristile, pa tako i SDP, doduše grada Kutine. O količini stranačkog promoviranja i financijskom pokriću izborne promidžbe na našem radiju, kao i svi mediji, podnijet ćemo izvješće DIP-u. Možemo vas i o tome izvijestiti.

U Vašim se pitanjima da osjetiti određeni antagonizam prema takozvanim stranačkim medijima. I tu smo na istom valu. Shvatili smo i određeni neutemeljeni prijekor pa ističemo, ne samo zbog potpune upravljačke neutralnosti, naš suvlasnik i kako vi kažete bivši HDZ-ov gradnačelnik Darko Pavlak, je zbog demokratskog neslaganja s nizom prijedloga i rješenja tadašnje središnjice 2001. godine isključen iz Hrvatske demokratske zajednice po nalogu tadašnjeg predsjednika stranke i premijera dr. Ive Sanadera. Već 20 godina Darko Pavlak nije član niti jedne stranke.

Poštovana gospođo Klancir, u uvjerenju kako smo vam raspršili nametnute predrasude o našem radiju, srdačno vas pozdravljamo.

Dragi slušatelji, po tko zna koji put se ispričavamo što u sklopu serijala “Padaj silo i nepravdo” moramo komentirati naizgled nepovezane zahtjeve, pitanja, optužbe i sva druga laprdanja kojekakvih umješanika, ali vjerujte nije to ni slučajno ni nepovezano. Velik je strah i nervoza pa se koriste svi resursi.

Ali, uzalud vam trud svirači.

Slušajte i dalje naš serijal. Još uvijek smo u epizodama pod zajedničkim nazivom “No pasaran, Kristina, no pasaran” ili na hrvatskom “Neće proći, Kristina, neće proći”.

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.