Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Dvanaesta emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Vaš rođak nije budala, on samo vas drži za majmuna

Vaš rođak nije budala, on samo vas drži za majmuna

“Približava se dan velikih odluka. Približavaju se lokalni izbori. Tko će iduće četiri godine voditi Sisačko – moslavačku županiju, gradove Kutinu, Petrinju, Novsku, Glinu, Hrvatsku Kostajnicu, Popovaču i još 12 općinskih uprava?

Ne, nismo zaboravili na grad Sisak. Dapače. O izboru za vodstvo tog grada govorimo već skoro mjesec dana. Trebali smo i duže. Trebali smo zato što su ovi izbori, ma koliko nas zanimali ili ne zanimali, izuzetno važni za grad Sisak. Za njegovu kakvu-takvu budućnost. Kad bi rekli: biti ili ne biti, nije pretjerano.

“Zašto? Meni se tako ne čini”, upitali bi mnogi već navikli na stalnu stagnaciju tog milenijskog grada. E zato braćo draga, što nakon ovih izbora tri godine nema popravnog ispita, tj. izbora. Nema parlamentarnih, nema ni za grad nebitnih, predsjedničkih izbora. Tri godine smo osuđeni kusati kašu kakvu si sada priredimo.

Hajdmo biti potpuno otvoreni i iskreni. Još najmanje tri godine u državi je vlast u rukama HDZ-a i koalicijskih stranaka. A još će se najmanje tri godine sanirati one prve, po život grada najbitnije rane. A to su baš one najskuplje, koje sam Sisak nikako ne može zaliječiti. Svakom razumnom je jasno kako bezvezna svađa s državnom vlasti je ne samo glupa, već i pogubna po građane.

Slagali se mi ili ne, aktualna državna vlast dosad prema Sisku i Siščanima nije pokazala netolerantnost, svadljivost, isključivost, čini se kako želi surađivati i pomoći. U isto vrijeme u gradu Sisku imamo svađalačku, osvetoljubivu, netolerantnu, samodostatnu, arogantnu, etično upitnu i ponajprije stručno potkapacitiranu vlast. I što se događa? Kako bi narod rekao: “Mali tič, velki krič”.

Sadašnja je gradonačelnica stalno u svađi, stalno u aferama, stalno u sukobu s državom. Stalno kriči i pokazuje mišiće kojih nema, prijeteći kako ćemo mi sami moći i bez pomoći države. To je ne samo glupo, nego potpuno nerazumno i po građane opasno. Tu i počinju problemi. Blesavo je i uspoređivati mogućnosti države i Siska. Još je blesavost veća kad se zna koliko je Sisak malo izvukao sredstava iz europskih fondova. Odakle nekome pravo da zbog svojih sitnopolitičkih razloga, bez ikakvog financijskog zaleđa, odvede grad doslovno u propast.

Kako bi vrlo jednostavno pokazali mogućnosti države i grada, pogledajte si pristigle račune od Grada Siska, Gospodarenja otpadom i Vodovoda. Što piše? Vodu i komunalije plaćamo za travanj i svibanj. U isto vrijeme Hrvatske autoceste, Hrvatske željeznice, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatska elektroprivreda i mnoge druge državne institucije produžuju vrijeme neplaćanja svojih usluga za stanovnike naših gradova, pa tako i Siska.

Neka bi nadobudna neznalica na to odgovorila: “To bi napravila i Kristina da ima novaca”. E, u tome i je problem, druškane moj. Kristina, tj. grad nema novaca, zato što ga je Kristina potrošila i sad nas demagoškim fintama i folovima uvjerava kako možemo i moramo sami. Kao da smo u Sjevernoj Koreji.

Najbolji su oni koji veličajući gradonačelničin doprinos izgledu grada kažu: “Pa ona je barem nešto napravila!”. Istina. Ledena dvorana – na kredit. Nova sportska dvorana – na kredit. Druga ulica – na kredit. I tako dalje i tako dalje… uglavnom, sve na kredit.

Usporedimo grad sa svojom obitelji. Kako bi vi nazvali svog rođaka koji stavljajući na bubanj vašu zajedničku imovinu kupuje lijepe aute, vikendice, brodove? Hipoteka mu je vaša zajednička djedovina i još vama kaže; provozaj se i ti novim autom ili jahtom, koristi i ti novu vikendicu. Vaš rođak nije budala, on samo vas drži za majmuna. Kao, svi možete uživati, ja najviše, a u potpunosti ćemo kredit platiti mi, tj. naša djeca. Prvi anuiteti za ovo izgrađeno pristižu već iduće godine. Da vidiš tada belaja.

Oni koji znaju, koriste pametnije i jeftinije načine za poboljšavanje uvjeta života u nekom gradu. Niti jedna od tih sisačkih kapitalnih investicija nije iz europskih fondova. Kako je to moguće? Velika većina hrvatskih gradova te objekte gradi europskim novcem ili raznim partnerstvima. Zašto mi tako ne gradimo? Zato što naša gradonačelnica i njen tim to ne znaju. Nemaju pojma. Važno je bilo praviti se važan, kao i onaj vaš rođak.

Jedan naš veliki političar iz obližnjeg Trebarjeva, davno je zavapio: “Ne srljajte kao guske u maglu”. Te riječi Stjepana Radića danas dobivaju novi smisao.

Po stoti puta ponavljamo. Ne navijamo ni za jednu od ponuđenih političkih opcija u gradu. Birajte bilo koju samo ne onu koja nas vodi u maglu iz koje dugo nećemo izaći i ugledati svjetlo.

I još vas nešto molimo. Znamo, nije lako to samo tako prelomiti. Ne birajte političkim sentimentom ili slatkom nostalgijom. Uvjeravamo vas, lažu vam. Birajte racionalno. Ovi izbori nisu oni prije nekoliko desetaka godina. S ratom u miru. S crvenim i crnim. S pretjeranom srčanosti.

Ovo su europski uljuđeni izbori. Neka odluči razum.

To je tako. Danas. U ponedjeljak vjerujemo više neće biti tako. Ne smije nešto takvo više ikada proći. Neće proći, Kristina, neće proći.”

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.