Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Deseta emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Prvi dio odgovora novinarki Net.hr-a, Đurđici Klancir

Prvi dio odgovora novinarki Net.hr-a, Đurđici Klancir

“Dragi slušatelji, izuzetno smo ponosni što su čitatelji portala Net.hr, očito i slušatelji ovog radija, zatražili od svoje novinarke Đurđice Klancir objašnjenje fenomena serijala “Padaj silo i nepravdo”. Citirat ću upit gospođe Klancir:

“Poštovana gospođo Valenta,

čitatelji portala Net.hr su nas upozorili na neobičnu medijsku formu koju emitira radio na kojem ste vi glavna i odgovorna urednica, na tzv. serijal Padaj silo i nepravdo, koji se bavi gradonačelnicom Siska, Kristinom Ikić Baniček.

Molim vas odgovore na nekoliko pitanja.”

Oduvijek je istinitost, pravovremenost, objektivnost i inovativnost bila osnovna ideja vodilja našeg djelovanja. Baš nam je drago što su i čitatelji Net.hr-a uočili taj inovativni moment u našem programu.

Poštovana je kolegica poslala pitanja na dvije adrese unutar ovog radija; na urednicu i na direktora. Zamolila nas je da odgovore na njena pitanja Quirinus dostavi 11. svibnja do 10 sati. Zašto do 10 sati? Bog će ga znati. Ali nema veze. Mi kakvi smo, odgovorit ćemo i ranije.

11. svibnja u 7:55h dobit će odgovore urednice, a 12. svibnja do 10 sati odgovor direktora. Kako bi zadovoljili znatiželju naše kolegice, a ujedno ispunili svetu zadaću otvorenog i slobodnog novinarstva, želimo da u isto vrijeme odgovore dobije i poštovana kolegica i javnost. Neka i vi dragi slušatelji čujete što zanima cijenjenu kolegicu.

Pitanja i odgovore urednice i direktora smo odvojili u dvije emisije, jer bi slušatelji vjerojatno zaspali slušajući sva pitanja i odgovore. Ako vam se i učini da su pitanja tendenciozna i naručena, ne mora biti, najbolje vi prosudite sami. Zato i emitiramo pet puta dnevno.

Obzirom nas je gospođa Klancir počastila, odnosno serijal počastila, pridjevom takozvani, onda ću ja uzeti sebi slobodu pa odgovore na njena tzv. pitanja pročitati u ime redakcije, a pitanja, tzv. pitanja, pročitat će urednica Karmen Valenta.

Je li taj serijal novinarski uradak vaše redakcije ili se radi o promotivnom, plaćenom materijalu pod pokroviteljstvom ili slično?

Serijal “Padaj silo i nepravdo” u dvije cijeline, “No pasaran, Kristina, no pasaran” i “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, je redakcijski uradak djelatnika radija Quirinus, zasnovan na mnogim skandalima i aferama gradonačelnice Ikić Baniček i njoj bliskih osoba. Posebno ističemo, ne radi se o plaćenom promotivnom materijalu ili pokroviteljstvu. Ne daj Bože. I još jedna stvar, koja vrlo raduje, a to je činjenica da gospođa Klancir ne spori ni sa kojim navodom u našim emisijama “No pasaran, Kristina, no pasaran”, dakle zanima je samo tko to izvodi.

Tko je autor serijala?

Kada bi bili zločesti, a nismo, autor bi bila sisačka gradonačelnica. No, izbjegnimo cinizam i kažimo: autor su građani Siska koji su tražeći odgovore i možebitnu pomoć od aktualne vlasti bili odbijeni, čak i povrijeđeni. Nemajući sugovornika u gradonačelnici, nas su obavještavali, tražili pomoć i savjet. Redakcija Quirinus radija je od pristiglih poziva građana te objavaka raznih medija, uobličila tragisatiričan igrokaz “Padaj silo i nepravdo”.

Je li točno da je “glas” u serijalu “Padaj silo i nepravdo” – g. Siniša Vidović Cezar, inače glasnogovornik u Sisačko-moslavačkoj županiji? Je li točno da gospodin Vidović Cezar, koji je službeno zaposlen kao glasnogovornik u SMŽ, honorano surađuje na radiju koji vi potpisujete kao glavna i odgovorna urednica?

Gospođo Klancir, molim Vas. Potpuno ste profulali i temu i sadržaj. Poslušajte, kad već niste, jednu od prošlih epizoda serijala kad kažem, izrijekom: “Pomažem prijateljima, potpuno besplatno, u slobodno vrijeme”.

Onako usput, pristao sam sudjelovati u ovom serijalu u trenutku kada se Karmen zgrožena divljačkim napadom na nju i njenu obitelj od izvjesnog Branka Zeca, mi smo ga nazvali Zeko Darko, zašto ne, povukla iz interpretativnog dijela serijala. U redu, znam, sada čita pitanja kolegice Klancir.

Kako vi kao glavna urednica obrazlažete objavu serijala “Padaj silo i nepravdo”?

E sada smo u problemu. Karmen kao Đurđica Klancir postavlja pitanje samoj sebi, glavnoj urednici. Sada ja, Cezar, glumim Karmen. Evo, kaže Karmen… i oprosti, Karmen.

Draga gospođo Klancir, to je isto kao da ja Vas pitam zašto ste napisali stotine članaka o kojekakvim, blago rečeno, nepodopštinama različitih vlastodržaca svih boja i oblika. Jednostavno ste morali, jer je želja za istinom i pravdom jača od Vas. E vidite, i ja na isti način obrazlažem objavu ovog serijala. Ispričavamo se što u sklopu serijala “Padaj silo i nepravdo” pričamo i neke druge događaje, ali vjerujte, sve je to povezano.

Slušajte i dalje naš serijal. Još uvijek smo u epizodama pod zajedničkim nazivom “No pasaran, Kristina, no pasaran” ili na hrvatskom “Neće proći, Kristina, neće proći”.

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.