Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Uklanjanje teško oštećenih objekata prvi je korak u postupku poslijepotresne obnove

Za rušenje u Petrinji 90 nekretnina, Sisku 92, Glini 50

Za rušenje u Petrinji 90 nekretnina, Sisku 92, Glini 50

Uklanjanje teško oštećenih stambenih i poslovnih zgrada, odnosno gospodarskih objekata predstavlja prvi korak u postupku poslijepotresne obnove. Da bi se pristupilo uklanjanju oštećene nekretnine nužno je pripremiti elaborat o uklanjanju te suglasnost vlasnika odnosno suvlasnika. Hrvatska komora inženjera građevine pripremila je temeljite Upute o uklanjanju zgrada oštećenih u potresu.

Stručnjaci su na popis za uklanjanje u Petrinji dosad uvrstili ukupno 90 nekretnina. Dosad su uklonjene 23 nekretnine i to stoga što im je statika bitno poremećena te više ne mogu služiti stambenoj, odnosno poslovnoj, gospodarskoj svrsi. Upravo je u tijeku postupak razgradnje još četiriju zgrada. Prije desetak dana u samom središtu Petrinje pristupilo se hitnom postupku uklanjanja privatnih kuća. U Sisku su uklonjena četiri objekta, a u Glini sedam.

Od 90 petrinjskih nekretnina na popisu za uklanjanje, 58 je obiteljskih kuća, a 32 su nekretnine višestambene, odnosno stambeno-poslovne zgrade.

Na području grada Siska 92 su nekretnine popisane kao neuporabljive i na redu su za uklanjanje. Od toga je broja 77 obiteljskih kuća i pomoćnih objekata koji su u prosinačkom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla praktički izgubili svoju primarnu svrhu. U Glini je 50 zgrada na popisu za uklanjanje.

Bitno oštećene nekretnine nužno je ukloniti jer predstavljaju prijetnju sigurnosti i zdravlju ljudi. Zgrade koje su oštećene u mjeri da ih valja ukloniti statičari su u pregledu nakon prosinačkog potresa bili obilježili u pravilu crvenom oznakom. Građevinski otpad, koji ostane nakon njihova uklanjanja, tj. razgradnje odlaže se na za to predviđenim mjestima u gradovima, odnosno općinama. Pretpostavka je to pristupanja postupku obnove, tj, izgradnje nove nekretnine na prethodno očišćenoj lokaciji.

Još vijesti

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.