Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Prva emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Kakva je to prokleta želja da sve i dobro i zlo pretvoriš u svoju korist?

Kakva je to prokleta želja da sve i dobro i zlo pretvoriš u svoju korist?

“Biti stanovnik ovih naših krajeva nije nikada bilo lako. Stalna borba s osvajačima, neprijateljima i sličnim uzurpatorima, jednostavno je uvjet bez kojeg ovdje nema života. Ni suvremenost nas nije mazila svojom opojnom melodijom novopristigle demokracije. Sjetimo se Domovinskog rata kada želja za tvojom slobodom kod drugih izazove poriv za tvojim uništenjem. Pitaš se zašto i nemaš odgovor.

Ali što bi rekao Nietzsche: “Što te ne ubije, to te ojača”.

Mi stanovnici ovih krajeva navikli smo na divlju prirodu i društvo. Vječna bitka s nabujalim rijekama, suše, bolesti domaćih životinja te slabe berbe i urodi, za nas su normalna svakodnevica. Neki bi rekli inertna ludost, mi kažemo tvrdoglava ustrajnost. Na to dolazi odlazak mladih i pametnih, gospodarske krize – razne, zatvaranje proizvodnih pogona i najvećih tvrtki, te opće osiromašenje. Kao i cijeli svijet napala nas je i korona. Uzela danak u životima naših sugrađana i najbližih. Pomislili smo, pa valjda je sada dosta? Ali ne! Mi možemo izdržati još.

I dobit ćemo još; 6,4 puta još po glavi, nogama, rukama… i srcu ovog toliko ispaćenog čovjeka. Na neki čudan mazohistički način izdržavamo i ne posrćemo.

To što bi vrijedilo za sve druge krajeve Hrvatske i Svijeta, za nas ovdje ne važi. Mi smo svjetski prvaci u trpljenju. U mnogim ljudima ta patnja, ne samo osobna, stvara neku novu snagu, rađa iskrenu vjeru i jača empatiju prema svima oko nas. Stvarno želiš pomoći, jer evo živ si i možeš. Otkrivaš neke vlastite skrivene zalihe dobrote, humanosti i ljubavi. Dobrohotnost ti je na maksimumu, “skupimo se i sigurno ćemo uspjeti nadvladati i ovo zlo”. Te i slične parole svaki bi od nas uzeo za svoj moto.

A što mislite kako bi to tek trebali zagovarati i ostvarivati oni “prvi” u foteljama. Mjerila su jednostavna. Mjera poniznosti bi trebala biti značajka svakog vođe i lidera. Ne postoji grad samo zbog tebe i za tebe. Žrtva stapanja u masi sebi sličnih ali tvojih, temelj je na kojem gradiš karijeru lidera, pa makar i lokalnog. A što je nama o našim liderima otkrio “naš potres”?

Egocentričnost, netolerantnost, nepoznavanje kriznog komuniciranja i još stotine karakteristika koje ne spominjemo jer bi mogle uvrijediti. Ipak jedan krimen moramo izdvojiti: nepotrebno politiziranje kada nema ni potrebe ni razloga, a koje se najviše obije o glavu tvojih sugrađana. Pokazivanje mišića kojih nemaš, spada u red najotužnijh predizbornih kampanja, jer je prkošenje Državnom stožeru imalo samo to za cilj.

Jumbo naslikavanje kao “Uspjeli smo…” a na slici je jedna ženska osoba spada u cinizam prve vrste. Kakva je to prokleta želja da sve i dobro i zlo pretvoriš u svoju korist. Jer ti si kao predvodnik, a svi drugi su glupave ovce koje će radosno blejat i poskakivati zato što ih ti vodiš.

Moš mislit.

Završavamo za ovaj puta i radujemo se novom nastavku ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran” u serijalu “Padaj silo i nepravdo”.

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.