parking invalidi

U Hrastovici kod Petrinje u petak je predstavljen projekt “Asistent – pomoć i podrška”, a potpisani su i ugovori s 11 novih osobnih asistenata koji će pružati usluge za 19 osoba s najtežim stupnjem invaliditeta.

Na taj će se način nastaviti, pa i proširiti dosadašnji slični projekt pod nazivom “Podrška za bolji i kvalitetniji život”.

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali “Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom” za novi projekt ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna. Pritom bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda čine 85 posto investicije, a 15 posto je osigurano iz državnog proračuna.

Odobrena sredstva omogućavaju uslugu osobne asistencije za ciljanu skupinu u projektu, za ukupno 19 odraslih osoba s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnih, intelektualnih i mentalnih oštećenja, starijih od 18 godina i koje imaju izdano uvjerenje neovisnog tijela vještačenja o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije ili uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije.

Od ukupnog broja osoba koje su iskazale potrebu za asistentom, 18 korisnika je s područja Sisačko-moslavačke županije: iz Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te jedna osoba iz Zagreba.

Na predstavljanju projekta na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici, koju koristi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, provedba projekta počinje danas, 16. travnja i traje 18 mjeseci kako bi se mogla poboljšati kvaliteta života za najteže invalide i osobe s intelektualnim teškoćama, kako bi dobili mogućnost kvalitetnijeg života i boljeg socijalnog uključivanja u zajednicu nasuprot njihovoj institucionalizaciji.

Tim projektom udruga će financirati plaće za ukupno 18 zaposlenika, odnosno za 16 osobnih asistenata, projektnu asistenticu-koordinatoricu Ivanu Šalić i voditelja projekta Predraga Milunića.

Projekt će omogući udruzi zapošljavanje pet novih, dugotrajno nezaposlenih osoba, pa će se broj zaposlenih sa 47 povećati na 52 zaposlena djelatnika.

Osobni asistenti za 19 najtežih invalida u Sisačko-moslavačkoj županiji
0.00(0 glasova)

Autor HINA

Komentara(0)