Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Medved: Za uklanjanje prijavljeno 574 objekata, do sada uklonjeno 39

Za obnovu do sada zaprimljeno 7287 zahtjeva

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj stožera za obnovu nakon potresa Tomo Medved izjavio je u srijedu da je na potresom pogođenom području za uklanjanje prijavljeno 574 objekata, a do sada ih je uklonjeno 39.

Ministar Medved je na sjednici Vlade izvijestio kako su za obnovu do sada zaprimili 7287 zahtjeva, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zaprimio je 3584 zahtjeva za sanaciju i obnovu nekonstrukcijskih elemenata.

Do sada su postavili 1936 kontejnera i mobilnih kućica, a samo ovoga tjedna na području Mošćenice njih 50.

Na skladištu u Lekeniku trenutno se nalazi 139 kontejnera koji su predviđeni za uspostavu kontejnerskog naselja u Petrinji i u Sisku te za pojedinačnu dodjelu.

Na električnu energiju priključili su 2156 objekata za privremeni smještaj, na što je utrošeno 8,5 milijuna kuna.

Medved je izvijestio kako je u pogon pušteno i 107 novih trafostanica te je izgrađeno 20 kilometara niskonaponske mreže.

“Hrvatski crveni križ i Hrvatska vatrogasna zajednica poduzimaju aktivnosti ispumpavanja i sanacije bunara, do sada su obradili 123 bunara. Hrvatske vode su na širem području Gline omogućile priključenje 283 objekta na vodovodnu mrežu”, kazao je Medved.

HCK i HVZ i dalje cisternama dostavljaju pitku i tehničku vodu na širem području Gline.

Crveni križ je do sada podijelio ukupno milijuna tona hrane, a samo tijekom ovoga tjedna 15 tona hrane, 16.000 toplih i 9000 suhih obroka.

“Sljedeći tjedan biti će raspisan javni poziv za lokalne ugostitelje koji bi preuzeli pripremu i podjelu hrane na potresom zahvaćenom području”, najavio je Medved.

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo pregledao je 38.328 objekata, od kojih je 4699 označeno crveno, a njih 8281 sa žutom oznakom.

Izvijestio je kako je na potresom pogođenom području čak 4050 grla stoke više nego prije potresa, a sve zbog aktivnosti Ministarstva poljoprivrede.

Najavio je kako će sljedećeg petka sjednicu stožera održati u Topuskom s naglaskom na sagledavanje stanja uvjeta u kojima žive ljudi koji su premješteni iz domova za starije i nemoćne iz Petrinje i Gline te kako bi raspravljali o gospodarskim mjerama za tamošnje područje.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.