Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Marulić u industrijskoj zoni – projekt Industrijsko-obrtničke škole Sisak

Izložbu pogledajte do 26. travnja u NKČ Vlado Gotovac Sisak Caprag

Izložbu pogledajte do 26. travnja u NKČ Vlado Gotovac Sisak Caprag

Krajem prošle godine odlukom Hrvatskog sabora 2021. godina proglašena je Godinom čitanja, a početkom travnja i Godinom Marka Marulića.

Zajedničkim projektom pod nazivom Marulić u industrijskoj zoni učenici i nastavnici općeobrazovnih i strukovnih predmeta te voditelji praktične nastave Industrijsko-obrtničke škole obilježavaju Godinu čitanja i 500 godina od objavljivanja Marulićeve Judite.

Marulićeva Judita je prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku  napisan 1501. godine, a objavljen 1521.

Učenici Industrijsko-obrtničke škole pod budnim okom svojih mentora su pisali stihove, interpretirali ep i biblijsku knjigu, izrađivali su nakit, kutiju za nakit, svitke za čitanje od lima,  zidni sat od metala, a  led diodama geografski su prikazali mjesto radnje u Marulićevom epu pa čak osmislili i vizualni identitet projekta u formatu AutoCAD  te snimili film kojim su popratili projekt.

Industrijsko-obrtnička škola obilježit će i Noć knjige 2021. godine u suradnji s NKČ Vlado Gotovac Sisak- Caprag  23. travnja kada će na internetskim stranicama knjižnice biti postavljena poveznica za virtualni pregled izložbe i filma. Izložba će biti postavljena u prostoru Knjižnice do 26. travnja, a projekt Marulić u industrijskoj zoni predstavit će voditeljica projekta Sanja Tomazinić Krotin na Stručno- znanstvenom skupu: Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.) u Splitu  koji se održava 23. i 24. travnja.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Sisak Ivan Vrbik o prošlogodišnjem sudjelovanju u obilježavanju Noći knjige:

 

 

te dodaje kako se ove godine realizira Noć knjige u nastavi u živo:

 

 

Jubilarna, deseta Noć knjige obilježava se 23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava(23.4.) i Dana hrvatske knjige(22.4.) s više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske što ju čini najmasovnijim kulturnim događanjem.

 

preuzmi

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.