Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Druga emisija ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran”

Strah je ishodišna točka mnogih nedovoljno promišljenih ispada

Strah je ishodišna točka mnogih nedovoljno promišljenih ispada

“Neka posve druga tema je trebala biti danas u serijalu “Padaj silo i nepravdo”, ali jedan e-mail na adresu zagrebačke lokalne televizije potpuno nam je promijenio prioritet i redoslijed.

Radi se o sučeljavanju za sisačku gradonačelnicu ili gradonačelnika na Z1 televiziji. Svi kandidati pozvani, svi došli, osim jedne kandidatkinje; aktualne sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. Nije to neki poseban događaj ili problem, jer mnogi su odbijali predizborna sučeljavanja.

Sjetimo se pokojnog zagrebačkog gradonačelnika koji je uvijek uljudno otklonio mogućnost svog dolaska i zaželio svojim protukandidatima puno sreće na predstojećim izborima. Dobro, barem se kulturno ispričao.

Sisačka gradonačelnica je pak poseban slučaj. Ona u spomenutom e-mailu sve svoje protukandidate smatra nerelavantnima i ne želi se s njima ni sučeliti. Evantualno u drugom krugu, ako će ga uopće biti, izjavi Kristina Ikić Baniček.

Što reći.

Mi smo u gradu Sisku u stogodišnjoj povijesti imali raznih gradonačelnika. Alkoholičara i trezvenjaka, radoholičara i bonvivana, rigidnih desničara i rigidnih ljevičara, crnokosih i sjedokosih, visokih i niskih, nervoznih i smirenih, ali bahatih i arogantnih se ne sjećamo, a bogme o takvima ni knjige ne pišu. Sada smo dobili i to. Ispravak: to imamo, a tek sada to vidimo i prepoznajemo.

Mnogi bi taj postupak opisali ružnim imenima i epitetima, kojima nije mjesto u uljuđenoj komunikaciji. Mi ćemo to nazvati prepotentnost, pa ujedno vam predočiti i sinonime te riječi. Nabrojat ćemo samo neke: bahatost, umišljenost, neodgojenost, drskost, bezobzirnost, primitivnost, egoističnost, beskrupuloznost, osvetoljubivost… Napominjemo, izabrali smo pristojnije riječi.

Iako, kada se složi kompletan mozaik Kristininog bivanja na funkciji gradonačelnice, a pogotovo njena mnogima čudna introvertnost, dolazimo do nove spoznaje. Kristina se, upletena u niz afera i problema, kako socijalnih, organizacijskih i financijskih, jednostavno boji. Boji se neugodnih i nepripremljenih pitanja, boji se ljudi koji znaju i to mogu potvrditi, boji se otkrivanja javnosti svoje nekompetentnosti.

Boji se što će biti kada izgubi. Boji se možebitnih pravosudnih procesa. Nije joj lako. Strah je ishodišna točka mnogih nedovoljno promišljenih ispada, pa tako i bezobrazluka. Naš savjet još uvijek aktualnoj gradonačelnici: nemoj tako, neće proći Kristina, neće proći.

Završavamo ovu nenadanu epizodu i radujemo se novom nastavku ciklusa “No pasaran, Kristina, no pasaran” u serijalu “Padaj silo i nepravdo”.

Sve emisije iz serijala “Padaj silo i nepravdo” emitirat ćemo svakog dana u eteru u pet termina: 07:55, 10:55, 14:55, 16:55 i 19:55 sati. Također, emisije će biti objavljene i na ovoj poveznici u formi teksta i kao audio snimke dostupne za preslušavanje u bilo kojem trenutku.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.