Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Ponukan slučajem Topusko, HCK započeo s izmjenom Statuta društva

Glavni odbor podržao zahtjev za razrješenje Željka Rukavine

“Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa podržao je zahtjev za razrješenje g. Željka Rukavine s mjesta ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko.Također, na sjednici Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa potvrđeno je pokretanje procesa izmjene Statuta Hrvatskog Crvenog križa”, stoji u Priopćenju ovoga drruštva poslanog medijima

“Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. istaknuo je: „Cilj promjene je omogućiti brzo i učinkovito djelovanje u slučajevima povrede temeljnih načela, ugleda i časti Crvenog križa. Izmjenom Statuta želi se ustanoviti proces utvrđivanja činjenica i sankcioniranja odgovornih, a koji će provoditi više osoba kako bi zadržali transparentnost i pravičnost procesa. Kada je riječ o slučaju Topusko, zahtjev za razrješenja ravnatelja g. Rukavine opravdan je zbog naplate članarine korisnicima što je u potpunosti protivno načelima i etici djelovanja Hrvatskog Crvenog križa.“

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt dodao je: „Glavnom Odboru Hrvatskog Crvenog križa predložio sam izmjenu Statuta koja će nam omogućiti sankcioniranje kršenja temeljenih načela Crvenog kriza u slučajevima kada odgovorni pojedinci nisu spremni snositi posljedice za svoje djelovanje i sami odstupiti, a uz to im lokalni odbor pruža podršku, kao što je slučaj Topusko. Proces izmjene Statuta će trajati nekoliko mjeseci, ali važno je da smo ga pokrenuli i da će, nadajmo se u što kraćem roku, novi Statut stupiti na snagu.“

Izmjene Statuta nužne su s obzirom na zasebno pravno ustrojstvo svakog pojedinog društva Crvenog križa prema kojem Nacionalno društvo Hrvatskog Crvenog križa nema ovlasti disciplinski direktno postupati.

 

TRENUTNO STANJE HCK-A U PROCESU IZMJENE STATUTA

Imenovana su Statutarna komisija i Radno-koordinacijska skupina za izmjene i dopune Statuta Hrvatskog Crvenog križa, a sljedeći korak je prikupljanje prijedloga od strane svih društava Crvenog križa.Članovima Radno-koordinacijske skupine, uz predsjednika i izvršnog predsjednika HCK-a, imenovani su predstavnici svih županijskih društava i četiri zaposlenika Središnjeg uredaHrvatskog Crvenog križa.

 

PROCES IZMJENE STATUTA

Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa imenuje Statutarnu komisiju za izradu Statuta i upućuje Nacrt Statuta na razmatranje društvima Hrvatskog Crvenog križa.

Županijska društva – odbori organiziraju i koordiniraju javnu raspravu svih odbora općinskih i gradskih društava s pravnom osobnošću na svom području. Javna rasprava se provodi u roku 30 dana, a rezultate javne rasprave županijski odbori upućuju Statutarnoj komisiji Hrvatskog Crvenog križa.

Statutarna komisija sažima primjedbe i prijedloge javne rasprave i iznosi ih Glavnom odboru koji utvrđuje Prijedlog Statuta.

Prijedlog Statuta, odnosno izmjene i dopune Statuta dostavljaju se na mišljenje Zajedničkom povjerenstvu Međunarodnog odbora Crvenog križa i Međunarodne federacije za statute nacionalnih društava.

Uzimajući u obzir preporuke međunarodnog povjerenstva, Statut Hrvatskog Crvenog križa donosi Skupština natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika.

 

USTROJ HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

U Hrvatskom Crvenom križu djeluje 131 društvo, a svako od njih je zasebna pravna osoba. Od toga je 111 općinskih i gradskih društava te 20 županijskih društava, svako sa zasebnom pravnom osobnošću.

Područje djelovanja općinskih, gradskih i županijskih društava određeno je statutima svakog pojedinog ustrojstvenog oblika s pravnom osobnošću. Društva djeluju na području utvrđenom svojim statutom.

Nacionalno društvo Hrvatskog Crvenog križa kreira i predvodi posebne programe te pruža podršku lokalnim društvima. U slučaju krize, Nacionalno društvo Hrvatskog Crvenog križa preuzima vodstvo i predvodi sve potrebne aktivnosti za otklanjanje posljedica krizne situacije.”


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.