Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Ministarstvo kulture priprema obnovu kulturne baštine u Petrinji

Radi se o ukupno 32 zgrade

Uslijed razornog potresa krajem prošle godine 32 građevine u najužem središtu Petrinje pretrpjele su bitna oštećenja te je stoga Ministarstvo kulture i medija pripremilo model obnove kulturne baštine u gradskoj jezgri Petrinje.

Tako su te zgrade obuhvaćene projektom obnove uz nadzor stručnih službi i kozervatora koji skrbe o kulturnom blagu u Hrvatskoj.

U petak, 19. ožujka, ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek u Petrinji je predstavila Stožeru za otklanjanje posljedica potresa model obnove nepokretnih kulturnih dobara na potresom pogođenom području.

Od ukupno 32 zgrade u Petrinji o kojima skrbi Ministarstvo kulture i medija, 16 ih je teško stradalo u razornom potresu te je podložno mjerama cjelovite sanacije, dok je dodatnih 12 zgrada u kulturno-povijesnoj jezgri Petrinje oštećeno u onoj mjeri koja zahtijeva rekonstrukciju s integriranjem izvornih struktura zgrade.

Uz to, u samoj gradskoj jezgri četiri će zgrade biti u cijelosti faksimilski rekonstruirane.

Bitno je naglasiti kako će sve zgrade obuhvaćene ovim projektom, neovisno o stupnju oštećenja, biti dodatno protupotresno ojačane u skladu s međunarodnim standardima.

Podsjetimo kako su neposredno nakon potresa poduzete određene hitne mjere za zaštitu oštećene kulturne baštine u Sisačko-moslavačkoj županiji te su tako umjetnine i arhivsko gradivo evakuirane iz oštećenih zgrada.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.