_KLE8984

U tijeku je postupak sastavljanja mobilnih timova stručnjaka koji će stanovnicima potresom pogođenog područja pomagati u prikupljanju dokumentacije i pripremanju zahtjeva za obnovom. Ta je odluka uslijjedila netom nakon što je prošloga petka Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o obnovi nakon potresa. Time su odrednice Zakona, prvotno namijenjene poslijepotresnoj obnovi Zagreba, proširene te se odnose i na Sisačko-moslavačku, te dijelove Karlovačke i Zagrebačke županije.

Budući da je za Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju zbog razornog potresa s kraja prošle godine proglašeno stanje katastrofe, troškove pripreme i sam pothvat uklanjanja, odnosno obnove zgrada snosit će Republika Hrvatska. Stanovnicima Banovine koji su s postupkom obnove već započeli, država će nadoknaditi troškove.

U postupku pripreme zahtjev za obnovom oštećene nekretnine može podnijeti sam vlasnik, ali i suvlasnik, odnosno upravitelj ili pak predstavnik stanara, kad je riječ o višestambenoj zgradi.

Ide se za tim da se postupak ishođenja zahtjeva maksimalno pojednostavni, kazao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u ponedjeljak, 8. veljače 2021. godine u Petrinji. Naime u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji ministar Horvat razgovarao je o postupku obnove s predstavnicima županije, gradova i općina pogođenih potresom.

Za uklanjanje objekata u privatnom vlasništvu, nužno je ishoditi pisanu suglasnost vlasnika. Ruševne zgrade će se uklanjati na temelju stručnog elaborata. Ako suglasnost nije moguće ishoditi uslijed neriješenih vlasničkih odnosa, primjerice, uklanjanje objekta koji prijeti sigurnosti odobrava građevinska inspekcija.

Administrativne su pripreme zgotovljene, te je šest tvrtki s mehanizacijom mobilizirano za sam postupak uklanjanja urušenih javnih i privatnih objekata. U tom je kontekstu Republika Hrvatska Sisku, Petrinji i Glini dodijelila zemljišta za reciklažna dvorišta. Ti će prostori služiti za odlaganje i zbrinjavanje otpada prikupljernog od razgradnje potresom urušenih zgrada. Zbrinjavanje i razvrstavanje tako prikupljenoga otpada provodit će se u skladu s ekološkim standardima.


 

Mobilni timovi na terenu pomagat će stanovnicima u prikupljanju dokumentacije i zahtjeva za obnovom
0.00(0 glasova)
Komentara(0)