Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Hrvatski autori i nositelji prava doniraju tantijeme za Glazbenu školu u Sisku

„Playlista za glazbenu školu u Sisku“

„Playlista za glazbenu školu u Sisku“

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba ZAMP u siječnju su pokrenuli među svojim članovima akciju „Playlista za glazbenu školu u Sisku“ za obnovu potresom razrušene zgrade Glazbene škole Frana Lhotke. Pozivu se već sada odazvalo više od 100 domaćih glazbenih autora, skladatelja, tekstopisaca, aranžera i izdavača koji će donirati tantijeme od svojih autorskih prava u humanitarnu svrhu.

Akcija je pokrenuta po uzoru na uspješnu akciju iz 2014. „Playlista za Slavoniju“ kojom su nositelji prava i HDS ZAMP tada donirali više od 440 tisuća kuna za poplavljena područja.

I sada su se mnogi glazbenici, članovi Hrvatskog društva skladatelja, odrekli autorskih honorara od jedne ili više svojih poznatih skladbi, a neki i cijelog svog repertoara. Svaki od njih se odrekao svoga udjela na pojedinoj pjesmi , a ti udjeli se razlikuju od pjesme do pjesme. U svakom slučaju, ukupna svota generirana od javnog izvođenja i emitiranja ovih pjesama na radiju, televiziji i putem interneta, bit će uplaćena na račun za obnovu Glazbene škole. O iznosu koji bi mogao biti prikupljen prerano je govoriti, jer je i situacija s javnim izvođenjem glazbe sada  mnogo drukčija od one 2014. – do daljnjeg nema javnih koncerata i nastupa koji bi pomogli u povećanju svote.

„Playlista trenutno sadrži više od 200 pjesama različitih glazbenih žanrova i usmjerenja. Pop, rock i autori zabavne, klapske ili tamburaške glazbe zajedno će s kolegama iz jazza, alternativne i klasične glazbe svojom gestom pomoći povratku mladih glazbenih talenata u klupe, kako bi glazba nastavila živjeti u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji,“ komentirao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMPa, dodaje: „Ukupni iznos sredstava prikupljenih na ime javnog priopćavanja skladbi s Playliste bit će javno i transparentno obznanjen po obradi podataka. HDS ZAMP će se i ovaj put pridružiti tom iznosu donacijom iz troškova vlastitog poslovanja.“

HDS zahvaljuje svim nositeljima koji su se odlučili na ovu nesebičnu gestu – posebno jer ona dolazi u razdoblju u kojem su za mnoge glazbenike autorska prava jedini izvor prihoda već neko vrijeme iza nas, ali i pred nama.

„Ujedno, ljubazno molimo glazbene urednike radijskih i televizijskih postaja da, u skladu sa svojim programskim smjernicama, u narednom periodu emitiraju pjesme s Playliste kako bi prikupljeni iznos bio što veći. Znamo da će i njima biti drago pomoći obnovi škole na ovaj način,“ dodaju iz HDS ZAMPa.

Zahvaljujemo svim autorima i nositeljima prava koji su se već odazvali akciji, kao i onima koji će to tek napraviti u narednim danima i tjednima, uz napomenu kako će se playlista redovito osvježavati novim pjesmama, kako budu pristizale izjave njihovih vlasnika.

Playlista za glazbenu školu Sisak – lista se redovito ažurira!


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.