Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Donacija poljske udruge Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ

U sklopu najveće poljske humanitarne akcije „WOSP“

U sklopu najveće poljske humanitarne akcije „WOSP“

Poljaci u Hrvatskoj okupljeni u grupu „WOSP Chorwacja“ ove su godine u sklopu najveće poljske humanitarne akcije „WOSP“ – „Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy“ („Veliki orkestar blagdanske pomoći“), u kojoj se tradicionalno prikupljaju sredstva za dječje bolnice u Poljskoj, odlučili pomoći potresom pogođenom području u Hrvatskoj.

Prikupljenu donaciju odlučili su usmjeriti Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ), kao jedinoj udruzi na području naše županije koja pruža podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, a čiju je važnost nedavno prepoznao i UNICEF. Donatorski ček na 10.915,65 kuna predstavnici grupe „WOSP Chorwacja“ članovima Udruge predali su ovaj tjedan ispred „Male kuće“ u Petrinji, koja je, (nakon što je potres uništio  njihovu „Sobu čuda“ – prostor za senzornu terapiju u Sisku), ostala jedini objekt u kojem trenutno pružaju psihosocijalnu podršku svojim članovima i njihovim obiteljima.

 

ivonaitea

 

WOSP je najveća poljska humanitarna organizacija koja jednom godišnje skuplja donacije za poljske bolnice, prvenstveno za dječje odjele. Poljaci u Hrvatskoj su već po treći put sudjelovali u  toj najvećoj poljskoj humanitarnoj akciji s tim da smo ove godine  zamolili Fundaciju u Varšavi da nam specijalno odobri da mi skupljamo novce za osobe i za organizacije pogođene potresom u Hrvatskoj. Fundacija se s time složila i odlučili smo pomoći Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Tražili smo naime neku organizaciju kojoj je pomoć najpotrebnija, a s druge strane koja je vjerodostojna i za koju vjerujemo da će novci koje im proslijedimo završiti na pravom mjestu. Fundaciji u Varšavi predložili smo nekoliko organizacija, ali na kraju su oni rekli da odluku prepuštaju nama s obzirom na to da smo mi tu i da najbolje znamo kakva je situacija. Onda smo se još u međuvremenu malo raspitali kod poznanika i otkrili da je ova Udruga pravo mjesto za pomoć“, rekao je Slaven Kale, voditelj grupe „WOSP“ u Hrvatskoj.

 

donorskicek

 

Zajednica Poljaka u Hrvatskoj nije velika, ali donaciju koju su prikupili, daruju od srca, baš kako sugerira i simbol akcije WOSP – crveno srce koje dobiva svaka osoba koja u akciji sudjeluje. „Nama jako puno znači podrška zajednice – da smo prepoznati kao netko u potrebi, pogotovo u ovo vrijeme nakon potresa kada smo ostali bez centralnog prostora za našu djecu u Sisku gdje nam je „Soba čuda“ koju smo humanitarno gradili tri godine i u njoj četiri godine sretno provodili terapiju senzorne integracije, jedinu na području naše županije. Ova gesta nama jako puno znači. Puno nam znači što su nam pokazali da nismo sami, da su tu za nas i nadamo se da će se možda iz ovoga izroditi nekakav drugi i veći oblik suradnje“, rekla je Dijana Smajo, predsjednica UOSI SMŽ, zahvaljujući na donaciji. Svaka kuna dobro će doći, jer i nakon potresa ova Udruga ostaje nepokolebljiva u svojoj borbi. Osim što su u kratkom roku u “Maloj kući” ponovno krenuli s terapijama za svoje članove, već planiraju i  izgradnju nove „Sobe čuda“ u Sisku, a nastavljaju i sa izgradnjom svoje „Inkuzivne farme“ u Hrastovici.

 

wospzastava

 

Trenutno sva djeca iz Siska dolaze na terapije u Petrinju, međutim to nije dovoljno prilagođen prostor, pogotovo ne za terapiju senzorne integracije, jer je ovaj prostor puno manji. Ovdje u Petrinji smo prilagodili kuću na način da smo jednu prostoriju koju smo imali za Šećernicu u kojoj je zaposlena jedna osoba s invaliditetom, prenamijenili u kabinet fizioterapije. Prostor koji je bio igraonica i po potrebi učionica za projekt Male škole u kojoj smo radili pripremu djece za upis u školu sada smo prenamijenili u prostor za terapiju senzorne integracije, ali time su djeca, naši mladi članovi, ostali bez prostora, jer su oni tu provodili sate i sate domaćinstva, tako da ćemo se truditi uz prostor „Sobe čuda“, paralelno podizati i našu „Inkluzivnu farmu“ u Hrastovici kako bi mladi isto tako imali svoj prostor“, objasnile su predsjednica UOSI SMŽ Dijana Smajo i izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković.


 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.