Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Akcija procjepljivanja stoke na potresom pogođenim područjima

Veterinari će akciju provoditi u 13 lokalnih jedinica

Ministarstvo poljoprivrede pokreće akciju procjepljivanja stoke na potresom pogođenom području Banovine, za što je osigurano 6,5 milijuna kuna te još tri milijuna za preventivno liječenje bolesti kod domaćih životinja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak u utorak je u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu” izjavio kako će veterinari akciju provoditi u 13 lokalnih jedinica, a stoka će se cijepiti protiv bjesnoće, bedrenice i bolesti kod peradi.

Vezano za “profitere” koji su iskoristiti potres kako bi po selima ispod cijene kupovali stoku od ljudi kojima su srušeni gospodarski objekti te su ostali bez hrane za svoje životinje, Majdak je rekao da su Ministarstvo i Stožer na to reagirali vrlo promptno.

Osiguran otkup stoke koju vlasnici više ne mogu držati

Tako je Ministarstvo osiguralo otkup te stoke te do sada posredovalo u otkupu te stoke, a vlasnici su sredstva dobili vrlo brzo po tržišnoj cijeni.

Majdak je kazao da Ministarstvo nastavlja vlasnicima stoke dostavljati stočnu hranu te je do sada donacijama i kroz proračun osigurano oko 700 tona stočne hrane, a po odluci Vlade kreće se u novu nabavu u iznosu od 1,5 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za 621 tonu.

Naveo je i da već tri godine Ministarstvo financira štete na automobilima koje u sudaru počine divlje životinje kada izlete na cestu, kroz policu osiguranja u ukupnom iznosu od 52,7 milijuna kuna.

Poljoprivrednici trebaju osigurati usjeve od divljih životinja

Oko 60 milijuna kuna godišnje izdvaja se za štete koje divlje životinje naprave na poljoprivrednim površinama, čijim vlasnicima lovci doniraju mirise koji odbijaju divljač i ograde, a bitno je, ističe Majdak, da poljoprivrednici osiguraju usjeve.

Tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor rekao je da štete uglavnom čine divlje svinje koje su se višestruko razmnožile pošto je u velikom dijelu riječ o zapuštenim područjima s malim parcelama.

Za štete Budor tvrdi da nominalno nisu velike te da su lovci udvostručili odstrel divljih svinja, a vlasnicima zemljišta doniraju tzv. električne pastire i ograde.

Vezano za potres kazao je kako se divljač brzo oporavi i vraća na isto područje, posebno tamo gdje je stanovništvo napustilo svoje prebivalište.

Divlja svinja lovi se 24 sata na dan 365 dana u godini

“Divlja svinja lovi se intenzivno 24 sata na dan 365 dana u godini, no smanjuje se broj sela i stanovnika pa je manja prisutnost čovjeka u prirodi tijekom cijele godine”, istaknuo je.

Rekao je da se Hrvatski lovački savez do sada nije posebno uključivao u sanaciju nakon potresa, ali jesu lovci koji su donirali meso divljači te kuhali hranu za pripadnike službi, a pučkim kuhinjama donirali su stotine kilograma mesa.

Pomagali su i u sanaciji porušenih kuća i gospodarskih objekata te dostavom hrane, odjeće i potrebnog materijala, a otvoren je i poseban račun za pomoć kojim je do sada prikupljeno više od milijun kuna, izjavio je Majdak.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.