20210225_101421

Na koji način je raspodijeljeno 100 milijuna kuna koje je Vlada dodijelila Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornih potresa koji su pogodili naše područje, bilo je jedno od pitanja na Aktualnom satu sjednice Županisjke skupštine održane u četvrtak, 25. veljače u Topuskom. Pitanje je postavio nezavisni vijećnik Milan Brigljević.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je podsjetio kako je pomoć od 100 milijuna kuna dodijeljeno odlukom Vlade. „Tom odlukom imenovano je Povjerenstvo. Na čelu tog Povjerenstva bio je ministar Zdravko Marić, ministar Darko Horvat i ja kao župan. Dobili smo zadatak da sukladno preporukama i smjernicama Vlade rasporedimo tu pomoć, ta sredstva za područja stradala u potresu. Ona su namijenjena kao prva  mjera, prva inicijalna sredstva da ti gradovi, odnosno cijela županija može sanirati štete i otkloniti određene posljedice. Dakle ona su namijenjena i za procjenu šteta, za pomoć ljudima, za rješavanje šteta na infrastrukturi, na gospodarskim, stambenim objektima i za sve ostalo“, rekao je uvodno župan Žinić.

Podsjeća kako je Petrinja dobila 30 milijuna kuna, Glina 25 milijuna kuna, Sisak 20 milijuna kuna, dok je Općina Lekenik dobila pet milijuna kuna, a za Sisačko-moslavačku županiju je namijenjeno 16,5 milijuna kuna.

Dakle to su prva inicijalna sredstva koje su mogle jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine mogli koristiti i mi kao županija. Mi smo od tih 16,5 milijuna kuna iskoristili oko 3,5 milijuna kuna. Sve one dizalice što su bile po Sisku, pa skidanje tornja sa sisačke Katedrale je išlo preko tog računa, odnosno Županija je to organizirala. Skidanje dimnjaka dizalicama, onda cijene goriva za naše statičare koji obilaze također se iz ovog izvora financira. Sve što je vezano za otklanjanje posljedica, na stambenim ili gospodarskim objektima, na rušenju određenih objekata da bi to područje bilo sigurno“, rekao je Žinić.

Između ostaloga je istaknuo kako će dio financijskih sredstava koje je dobila Županija, dati za obnovu sisačke Bolnice. „Također dio ovih sredstava koje je dobila županija, otprilike 2 milijuna kuna će biti dano Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić za uređenje zgrade Kirurgije, cijena je 4,5 milijuna kuna sanacija oštećenja koja su nastala na toj zgradi. Dio će biti za domove zdravlja, za domove umirovljenika i tako dalje, za izradu projektne dokumentacije, detaljne statičke preglede, ali i elaborata za sanaciju šteta nastalih od potresa“, istaknuo je Žinić.Vjeruje kako će i nedavno usvojen Zakon o obnovi biti nešto što će omogućiti vrlo brzo vraćanje u normalu.

100 milijuna kuna inicijalnih sredstava za pomoć potresom pogođenim područjima
0.00(0 glasova)
Komentara(0)