Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sindikati hrvatskih učitelja traže odgodu početka nastave

“Mnogi se učenici nalaze u kontejnerima, potrebna im je psihološka pomoć i prilagodba nastave”

"Mnogi se učenici nalaze u kontejnerima, potrebna im je psihološka pomoć i prilagodba nastave"

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je u ponedjeljak pet zahtjeva institucijama, među kojima su i oni da se za učenike iz Sisačko-moslavačke županije za minimalno dva do četiri tjedna te da se roditelje i zaposlenike zagrebačkih škola pisano informira o stanju školskih zgrada.

Odgodu početka online nastave za učenike iz Sisačko-moslavačke županije minimalno 2 do 4 tjedna Sindikat traži na temelju razgovora sa zaposlenicima i roditeljima iz tog područja u kojima su mnogi naglasili da volontiraju i rade na obnovi svojih i tuđih domova.

Mnogi učenici, upozorava SHU, nemaju struju i treba im još vremena za psihički oporavak od traume te nisu spremni za provedbu uobičajenog godišnjeg plana i programa.

 Osim toga, mnogi se učenici nalaze u kontejnerima, potrebna im je psihološka pomoć i prilagodba nastave njihovoj specifičnoj situaciji, a zbog svega navedenoga, ističu, ravnateljima je nemoguće organizirati rad i nastavu.

U upitniku resornoga ministarstva, napominje Sindikat, postavlja se pitanje gdje se tko nalazi i ima li struje, a ne uvažava se psihosocijalno stanje ni potrebe s terena niti je u online postavljeno pitanje “što roditelji i zaposlenici škola Sisačko-moslavačke županije smatraju potrebnim u ovim trenucima”.

Isto tako, dodaje SHU, za učenike koji su s roditeljima napustili Sisačko-moslavačku županiju, nije jasno hoće li krenuti na nastavu po modelu sukladno kojem se radi u županiji u kojoj se nalaze na privremenom smještaju ili bi trebali biti na online nastavi sa svojim učiteljima i profesorima iz Sisačko-moslavačke županije kojih trenutno nema dovoljno, a većina njih nema uvjete da se online nastava uopće održi.

Sindikat Preporod smatra opravdanim zahtjev da se odgodi početak drugog polugodišta u školama Sisačko-moslavačke županije pogođene razornim potresom, a tom bi odlukom, ističu u priopćenju, prosvjetna vlast poslala poruku o prepoznavanju težine situacije.

“Odlukom o odgodi nastave za tjedan ili dva, što bi bilo nadoknadivo kroz drugo polugodište, prosvjetna bi vlast poslala poruku o prepoznavanju težine situacije u kojoj su se, suočeni s ovom katastrofom, zajednički našli učenici, roditelji te njihovi učitelji i nastavnici”, ističe Preporod.

U stalnom strahu od podrhtavanja tla nemoguće je istovremeno sanirati posljedice potresa i pripremati se za obveze koje sa sobom donosi početak nastave, napominje Preporod dodajući da rješenje nije čak ni online nastava jer još nisu osigurane sve nužne pretpostavke za odvijanje ovog vida nastave.

Mnogi učenici, osobito oni koji više ne žive u svome domu ili čak ni u svome mjestu, nemaju mogućnosti za praćenje online nastave, a njihovim je učiteljima i nastavnicima online nastava neizvediva jer nemaju čak ni minimum uvjeta za pripremu i njezino održavanje, stoji u priopćenju.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.