Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Lekenik

Kontejneri iz Turske stigli u Lekenik

U Hrvatskoj se od 4. siječnja nalazi deset stručnjaka AFAD-a

U Hrvatskoj se od 4. siječnja nalazi deset stručnjaka AFAD-a

Kontejneri iz Turske stigli su u subotu u Lekenik kao pomoć stradalima u razornom potresu koji je uoči Nove godine pogodio središnju Hrvatsku, priopćilo je tursko veleposlanstvo.

Kamionima je dovezeno 18 kontejnera za smještaj stanovnika koji su ostali bez svojih domova, a do kraja dana očekuje ih se još 16. Dio kontejnera stigao je prije dva dana i isporučen u Glinu (12), Sisak (6), Lekenik (6) i Hrvatsku Kostajnicu (6).

Turska je nakon razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio Banovinu odlučila u Hrvatsku poslati 100 kontejnera. Svi bi trebali biti isporučeni za nekoliko dana. Uz to, Ankara je ovoga tjedna najavila slanje dodatnih 100 kontejnera koji bi također trebali doći uskoro, stoji u priopćenju.

Kontejnere su Lekeniku dočekali veleposlanik Turske u Hrvatskoj Mustafa Babür Hızlan i državna tajnica hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Turske su vlasti odmah nakon potresa koji je nanio goleme štete na području Sisačko-Moslavačke županije stupile su kontakt s hrvatskim vlastima i ponudile svu potrebnu pomoć s obzirom da Turska ima mnogo iskustva s potresima.

Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) je dosad na ta područja isporučila 500 pokrivača, pakete s hranom i higijenskim potrepštinama, a turska agencija za izvanredna stanja i katastrofe (AFAD) 272 električne grijalice i 480 šatora.

U Hrvatskoj se od 4. siječnja nalazi deset stručnjaka AFAD-a koji pomažu u sklapanju šatora, pripremi kontejnera i organizaciji pomoći. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je nakon potresa nazvao hrvatskog kolegu Zorana Milanovića i ponudio svu potrebnu pomoć

Veleposlanstvo je u priopćenju istaknulo je kako je Turska Hrvatskoj “istinski prijatelj”, što je u razgovoru s Milanovićem rekao turski predsjednik te da je “vrijeme je za bratstvo”. Tursko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je sućut obiteljima stradalih i hrvatskom narodu i želje za brzim oporavkom ozlijeđenih.

 

Izvor: hina.hr


 

Još vijesti

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.