Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

O palijativnoj skrbi u obitelji u emisiji ‘Ispod istog neba’

Zaklada ‘Sandra Stojić’ iz Kutine

Zaklada 'Sandra Stojić' iz Kutine

Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života pacijenata neizlječivih ili složenih bolesti. Osnivačica pokreta palijativne skrbi je Engleskinja, medicinska sestra Cicely Saunders i to 1967. godine. Nastojala je neizlječivim bolesnicima omogućiti da umru u što udobnijim uvjetima. Palijativna medicina u suprotnosti je s eutanazijom i asistiranim samoubojstvom. Nastoji se pomoći pacijentu da živi što kvalitetnije i sa što manje boli do njegove prirodne smrti. Cicely Saunders jednom prigodom je izjavila: ‘Ako pacijent traži da ga se ubije, podbacili smo u pružanju skrbi.’

Centar za palijativnu skrb u obitelji – Zaklada ‘Sandra Stojić’ iz Kutine postoji već godinama te ulaže mnogo napora u pomoć obiteljima koji imaju nekoga u palijativnoj skrbi, ali i u edukaciju javnosti o važnosti palijativne skrbi u obitelji. Poslušajte današnju emisiju ‘Ispod istog neba’ od 17 sati i 30 minuta u kojoj su Biserka Stojić, jedna od osnivačica zaklade i Suzana Fehlen, koordinatorica zaklade i gerijatrijska sestra, predstavile palijativnu skrb i svoju zakladu.

Gospođa Biserka Stojić otkrila je, između ostalog, zašto se zaklada zove Sandra Stojić:

 

 

A gospođa Suzana Fehlen podijelila je s nama svoje bogato iskustvo u palijativnoj skrbi te izdvojila slučaj koji joj je posebno ostao u sjećanju:

 

 

Gospođa Suzana Fehlen i gospođa Biserka Stojić:

 

Biram zdravlje05120_o

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.